fbpx

Hogyan válasszunk láncfűrészt?

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 28.

Közel egy évszázaddal ezelőtt, a megjelenésükkor kuriózumnak számítottak az akkor még „kétemberes”, 50–60 kg-os öntömegű „gépszörnyek”. Napjainkban már szinte elképzelhetetlen a legkisebb mezőgazdasági vállalat is nélkülük. Ez a praktikus eszköz a láncfűrész.

fa

Az első megoldások az orvoslás területéről érkeztek

Talán meglepő, hogy a láncfűrészek ősét egy német orvos, Bernhard Heine találta fel. Az orvos és csontspecialista által 1830-ban kitalált mechanikus láncfűrész forradalmian új sebészeti eszköz volt a csontok vágására. Nagyot ugorva az időben a következő fontos dátum 1905. január 17-e volt. Ekkor jegyezték be az amerikai származású Samuel J. Bens „végtelen láncfűrészre” vonatkozó szabadalmát. Az események a múlt század húszas éveinek végén gyorsultak fel. 1926-ban Andreas Stihl német gépészmérnök szabadalmaztatta az első, fakitermelésre használt elektromos láncfűrészt.

Három évvel később ugyanő jelentkezett a láncfűrész benzinüzemű változatával is. Ugyanakkor Emil Lerp, a Dolmar láncfűrészcég alapítója már 1927-ben megkezdte a benzinüzemű láncfűrészek gyártását. Bár a Stihl és Dolmar nagyjából ugyanabban az időben alkotta meg a saját láncfűrészét, mégis Andreas Stihl neve maradt meg a köztudatban a motoros láncfűrész feltalálójaként.

A hajdani hatalmas méretű (50–60 kg-os) láncfűrészek használatához két emberre volt szükség. Az ’50-es évektől indultak a hódító útra a kisebb, kompaktabb eszközök. Napjainkban a kínálati paletta igen széles. A jól ismert világmárkák (Stihl, Makita, Husquarna, Oregon, DeWalt stb.) mellett számos feltörekvő gyártó termékeit is megtalálhatjuk a hazai kereskedők kínálatában.

láncfűrész

A láncfűrészek csoportosítása

A láncfűrészeket számos szempont szerint lehet csoportosítani. A mi mostani megközelítési módunk középpontjában az energiaforrás szerepel, ennek megfelelően rendszerezzük a láncfűrészeket. A felhasznált energiaforrás vonatkozásában kétféle típust különböztetünk meg: benzinmotoros, és elektromos hajtású láncfűrészekkel találkozhatunk a piacon. Az alábbiakban igyekszünk röviden bemutatni ezeket a gépeket, az előnyök és a hátrányok kihangsúlyozásával.

Benzinmotoros láncfűrészek

• Előnyök:

A benzinmotoros láncfűrészek egyik legnagyobb előnye a nagyobb teljesítmény. A kétütemű motorok sokkal erősebbek, mint a jelenleg elérhető azonos gépméretű elektromos alternatívák. A nagyobb motorteljesítmény lehetővé teszi a hosszabb vágószerkezetek használatát, ami vastagabb fatörzsek vágásakor hasznos tulajdonság. További előnyük, hogy nem kell őket áramforráshoz csatlakoztatni. Bizonyos esetekben könnyebben manőverezhetők és kezelhetők, mint az elektromos láncfűrészek. A benzines láncfűrészek gyorsabban vágják át a fát, a rönköket, az ágakat és más tárgyakat, amelyekről a munkafeladat szól, mint az elektromos láncfűrészek. Minél gyorsabban tud végrehajtani egy vágási feladatot a szakember, annál hamarabb tud továbblépni a következőre vagy annál gyorsabban tudja teljesen befejezni a munkát, és ezzel időt és sok esetben pénzt takarít meg. Ez az egyik magyarázata a benzinmotoros láncfűrészek népszerűségének.

• Hátrányok

A benzinmotoros láncfűrésznek van néhány hátránya. Először is, a benzines fűrészek általában valamivel nagyobbak, mint az elektromos fűrészek. Lakóterületen, zárt-térben körülményesebb a használatuk, emiatt nem vagy kevésbé alkalmasak ezekhez a munkákhoz. Nem praktikusak például az olyan feladatoknál, amelyeknél gyakran kell be- és kikapcsolni a fűrészt. Külső munkaterületen való munkavégzéshez az üzemanyag-szállítást is meg kell oldani.

Végül, a benzines fűrészek sokkal több karbantartást igényelnek, mint az elektromos fűrészek, a gép zökkenőmentes és megfelelő működése érdekében.

láncfűrész

Elektromos láncfűrészek

• Előnyök

Alapvetően kétféle típussal találkozhatunk. Az egyik a vezetékes, a másik pedig akkumulátoros változat. Az utóbbi években, az akkumulátorfejlesztéseknek köszönhetően, ez a változat nyer egyre nagyobb teret.

Az elektromos láncfűrészek döntően kisebb méretűek, mint a benzines társaik. A kisebb mérethez kisebb géptömeg is járul, ami könnyebben emelhetővé teszi őket. Az elektromos láncfűrészek kezelőinek nem kell aggódniuk amiatt, hogy gyúlékony folyadékot tartalmazó kannákat kell szállítaniuk az üzemanyag-ellátás érdekében. Az elektromos láncfűrészek alapvetően ugyanúgy működnek, mint bármely más elektronikus készülék: a felhasználó csak bedugja a konnektorba és elindítja (vagy feltölti az akkumulátort és elindítja) a gépet. A vezetékes és az akkumulátoros láncfűrésznél nincs kipufogógáz, ami tisztább és egészségesebb környezetet eredményez. Általában sokkal csendesebbek, mint benzines társaik, ami jól jön, ha zajérzékeny területeken használják ezeket.

• Hátrányok

Szerkezeti felépítése és korlátozott teljesítménye miatt az elektromos láncfűrész nem alkalmas minden vágási feladat elvégzésére. Az elektromos láncfűrész optimális megoldás ágak és bokrok nyírására, de vastagabb fatörzsek átvágására már nem ideális vagy nem mindig használható. Mindenképpen érdemes azonban megemlíteni, hogy az elektromos gépek innovációja folyamatos, ennek köszönhetően évről évre jobb eszközök kerülnek a piacra. A vezetékkel rendelkező gépeknél a vezeték korlátozhatja a felhasználó mozgási tartományát, és kültéri hosszabbítókábelt igényelnek. Az akkus gépeknél telephelytől távolabbi munkavégzés esetén tartalék akkumulátorokra is szükség lehet a folyamatos munkavégzéshez. Ami jó hír, hogy az akkumulátor élettartama és minősége jelentősen javult az évek során.

Láncfűrészek az agráriumban

Cégmérettől függetlenül napjainkban már szinte valamennyi mezőgazdaság vállalat gépparkjában jelen vannak a láncfűrészek. Ennek a magyarázata egyszerű, hiszen a benőtt utak irtásától a fakitermelésig és a faállomány ritkításig hosszasan lehetne sorolni azokat a munkákat, amelyek „igénylik” a láncfűrészek meglétét. Az agráriumon belül az univerzális fűrészek számítanak a leginkább elterjedt eszközöknek. Ahogy a nevük is sugallja, remek választást jelentenek a különféle mindennapi feladatokhoz. Ezeket a gépeket a gyártók néhány lépcsőfokkal a professzionális fűrészek alá pozicionálják. Jól megépített, minőségi eszközök, a profi gépeknél valamivel alacsonyabb teljesítménnyel és kedvezőbb áron, és kiválóan alkalmasak alkalmi favágásokra és fakivágási feladatokra.

láncfűrész

Hogyan válasszunk láncfűrészt?

A piaci kínálat nagyon bőséges, ezért nem könnyű a legoptimálisabb eszközt kiválasztani. A modern láncfűrészeket speciális munkakörülményekhez és felhasználókhoz igazították. A következőkben nézzünk meg közelebbről néhány mutatót, amelyek segítenek az elvégzendő munkákhoz illő optimális választásban. A vezetőlemezekről, a különböző méretű láncfűrészekről, a motorteljesítményről és az energiaforrásról lesz szó. Jó közelítéssel azt mondhatjuk, hogy vezetőlemez (amit vezetősínnek is neveznek) hossza határozza meg, hogy mekkora átmérőjű fatörzset lehet átvágni a géppel. Ezért az univerzális és a hobbicélú láncfűrészek esetén a vezetőlemez gyakran rövidebb és könnyebb. Emiatt ideálisak azok számára, akik alig vagy egyáltalán nem jártasak a láncfűrészekkel való munkákban, mivel a kisebb méret és tömeg megkönnyíti a használatot és csökkenti a karok fáradását. A kompromisszumot azonban az jelenti, hogy a kisebb vezetőlemezek korlátozzák a munkavégzés lehetőségeit a fák átmérőjét illetően. A professzionális fűrészeknél a vezetőlemezek jellemzően hosszabbak. Ez lehetővé teszi a kezelő számára, hogy bármilyen méretű fával megbirkózzon. Természetesen a nagyobb vezetőlemez végső soron megnöveli a láncfűrész öntömegét. A motor teljesítménye általában arányos a vezetőlemez hosszával. Ez azt jelenti, hogy minél hosszabb a vezetőlemez, annál erősebb motort igényel a lánc meghajtása. Habár összefügg az előbbiekkel, mindenképpen szükséges megemlíteni a megfelelő méret és teljesítmény meghatározását. A motor méretét köbcentiméterben mérik, azonban a nagyobb motorméret nem feltétlenül jelent nagyobb teljesítményt. A munkához szükséges láncfűrész méretének és teljesítményének meghatározásához az alábbi tényezőket célszerű figyelembe venni:

• fafajta – a keményfa és a nagy fák vágása sokkal több energiát (motorteljesítményt) igényel, mint a puhafáké vagy a kisebb törzsátmérőjű fáké.

• tapasztalat – a rutinos láncfűrészhasználók bátran választhatják a nagyobb méretű gépmodelleket is. A kevesebb tapasztalattal rendelkezők értékelni fogják a kisebb modellek által kínált könnyű manőverezőképességet.

Az elvárt motorteljesítmény és a vágási hosszúság meghatározása mellett fontos eldönteni, hogy energiaellátás szempontjából milyen üzemmódú fűrészt szeretnénk. Ahogyan azt a korábbiak során taglaltuk, a benzines, és az elektromos láncfűrészeknek egyaránt vannak előnyeik és hátrányaik. Ezért fontos, hogy vásárlás előtt minden lehetőség mérlegelésre kerüljön. Napjaink akkumulátoros láncfűrészei a legtöbb kategóriában közel ugyanazt a teljesítményt képesek nyújtani, mint benzines társaik. A nagy, professzionális fűrészek esetében azonban egyelőre még mindig a benzinmotor jár az élen. A munkaeszköz kiválasztása előtt érdemes kikérni a márkakereskedők tanácsát. A konkrét géptípusra vonatkozó információk mellett az információgyűjtésnek ki kell terjednie a szervizháttér és az alkatrész-ellátottság kérdéseire is. Hiszen egy remeknek tűnő árajánlatot is képes értéktelenné tenni például a nem kielégítő szervizháttér ténye.

A márkaképviselők iránymutatása mellett további értékes információkhoz lehet hozzájutni a hazai és külföldi vásárlói vélemények és értékelések áttekintéséből.

Czékus Mihály