fbpx

Az egyesek által vitatott jégkármérséklő rendszer újra működik

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 29.

A jégszemek méretének mérséklésén túl a rendszer az időjárás egyéb paramétereit, legfőképp a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását nem tudja befolyásolni – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett Országos Jégkármérséklő Rendszer április közepén megkezdte idei védekezési szezonját.

Eső a mezőgazdasági művelés alá vont földeken
Nem mindegy, hogy mit hoz az eső; csapadékot vagy jeget is (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A jégkármérséklő rendszer riasztási időszaka 2023. szeptember 30-ig tart

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

Tudományosan bizonyított, hogy a jégszemek méretének mérséklésén túl a rendszer az időjárás egyéb paramétereit, legfőképp a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni, működése nem hordoz sem egészségügyi, sem környezetvédelmi kockázatot. Az aszályos évek voltak olyan hangok, miszerint a rendszer miatt maradt csapadék nélkül az ország egy-két területe. Ezek a kijelentések tudományos alappal nem rendelkeznek.

Tavaly a fenyegetések miatt a rendszer nem minden eleme működött, a gyakorlat bizonyított, hogy ezeken a területek jóval nagyobb szemű jég esett, ezáltal komolyabb károkat is okozott a szélsőséges időjárás.

A rendszer hatékony, a számok bizonyítanak

A tavalyi évben a gazdálkodók csupán 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt. 2017-ben (az utolsó év, mikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer) közel két és félszer ekkora, összesen 72 000 hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdák.

A NAK által kiépített rendszernek az idei immár a hatodik üzemelési éve, működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból a 2023. évben legfeljebb 1,8 milliárd forintot biztosít. Számítások szerint a rendszerre fordított minden 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. Ezen túl meg kell említeni, hogy működésével lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatja.

Brutális aszály: nem a jégkármérséklő rendszer a hibás

Forrás: NAK