fbpx

Olcsóbb az agártermék, ha csökken az értékesítési útvonal

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 29.

Új szolgáltatást vezet be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amivel jelentősen csökkenhet a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó közötti „távolság”. A hamarosan induló Termékkereső szolgáltatásba már jelentkezhetnek a gazdálkodók, élelmiszer-előállítók, piacszervezők és -üzemeltetők.

karfiol
Az agrárvállalkozás sikeres értékesítését támogathatja az online felület (fotó: Horizont Média/Archívum)

A Termékkereső a kamara internetes portálján lesz elérhető

A felület a termékek, gazdaságok, piacok, események népszerűsítésére szolgál, és ezen a keresőfelületen tudnak majd termékekre, szolgáltatásokra keresni a potenciális vásárlók, partnerek. A endszerben a termelő és a fogyasztó is egymásra találhat, de ugyanígy termelők és feldolgozók közötti kapcsolatok is kialakulhatnak.

A NAK az élelmiszerlánc minden szereplőjét segíteni kívánja, a mezőgazdasági termelőktől egészen a fogyasztóig. A NAK Termékkereső használata támogatja, hogy minél szélesebb körben hazai eredetű élelmiszer kerüljön az asztalokra, ráirányítva a fogyasztók figyelmét a hazai termékek választásának fontosságára.

A kamara célként deklarálta, hogy a rövid ellátási lánccal és annak értékesítési formáival csökkenti az élelmiszerek szállítási útját, ezáltal a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb kerül egymáshoz.

Már nyitva a regisztrációs felület!

A NAK Termékkeresőre elindult az előregisztráció, mely önkéntes. A már most történő adatrögzítés jelentősége az, hogy az indulás pillanatában elérhető legyen az adott agrárvállalkozás, gazdaság. Ezzel a termék, a vállalkozó nem veszít időt, értékesítési lehetőséget.

A jelenlegi tervek szerint néhány hónap múlva indul a NAK Termékkereső, aki pedig már induláskor ott van, máris a közösség része. A regisztráció során megadott adatok a későbbiekben módosítható, bővíthető, új termékek vihetők fel.

A regisztráció előtt érdemes a vállalkozás dokumentumait előkeresni, termékképeket digitális formában előkészíteni.

A NAK tájékoztatja az érintetteket, hogy a kamara Piackereső felülete az új program indulását követően már nem lesz elérhető.

Forrás: NAK