fbpx

Továbbra is pályázhatunk tanyakorszerűsítésre

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 30.

A rendkívül sikeres, tanyákon élőket segítő pályázatot ismét meghosszabbították, így a támogatási kérelmek benyújtására 2023. október 1-ig van lehetőség.

Tanya
Villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelés – ezek a fő támogatott területek a tanyafejlesztési pályázatnál (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Természetes személyek és önkormányzatok pályázhatnak

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című, pályázat meghosszabbítását Nagy István agárminiszter jelentette be. Kiemelte, hogy a vidéki térségek falvaiban az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés bővítése, valamint az épített infrastrukturális eszközök kisléptékű fejlesztése fontos feladat.

A pályázati konstrukciónak köszönhetően eddig 3.636 kérelem kapcsán összesen 14,61 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

A pályázatnak kettő célterülete van: a természetes személyek és az önkormányzatok, így egyes részletszabályok eltérőek lehetnek.

Emelték a támogatás maximális összegét

A tanyákon élő természetes személyek az eddigi maximális 6,2 millió forint helyett immáron maximálisan 7,8 millió forint támogatásban részesülhetnek. Ezzel párhuzamosan emelkedett az egyes tevékenységek megvalósítására fordítható összeg is: a háztartási léptékű szennyvízkezelést, tisztítást-, ivóvízellátást végző rendszerek, vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer esetében maximum 6 millió forint támogatás igényelhető a jövőben, tette hozzá.

Azonban a szigetüzemű rendszerek kiépítése esetében a 6 millió forintos korlát nem értelmezendő, a támogatási összeg elérheti a 7,8 millió forintot is.

Támogatás nem igényelhető olyan ingatlanra, mely nem tanyás területen van, illetve ha a fejleszteni kívánt tanya település belterületén van.

Fontos kritérium, hogy az igénylőnek a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban életvitelszerűen a fejlesztéssel érintett tanyán kell laknia, amennyiben természetes személy az kérelmező.

A VP6-7.2.1.4-17 kódszámú felhívás részletei megtalálhatóak a kormányzat pályázati portálján.

További támogatásokkal, aktuális pályázatokkal kapcsolatos híreket olvashat portálunkon.

Forrás: AM Sajtóiroda