fbpx

Ultra-sekélytől a mélyebb művelésig

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 17.

A modern gazdálkodás összes kihívását kezelni tudja az ultra-sekélytől a mélyebb művelésig – a Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő és vetőgép gyártója, bemutatja az új Carrier XT 425-625 rövidtárcsát.

A mezőgazdasági gépkapcsolat
Az új technológia munkára kész (fotó: Väderstad)

A Carrier XT a jól ismert Carrier rövidtárcsa család legújabb tagja

Nagy sebességű alapművelésre éppúgy használható, mint magágykészítésre. A munkagép könnyű beállíthatósága, valamint az elforgatható tárcsatartó tengely lehetővé teszi, hogy a művelés minőségét és intenzitását mindig a munkamélység függvényében optimalizáljuk.

A Carrier XT három különböző munkaszélességben érhető el, úgymint 4.25, 5.25 és 6.25 méter. Az új típus függesztett és vontatott kivitelben is megrendelhető, a szimpla és a kétsoros tömörítőhengerek széles választékával.

A tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható

Az új Carrier XT legnagyobb újdonsága, hogy a tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható, így a munkagép képes az átművelési intenzitás optimalizálására sekély művelés esetén is, valamint a munkamélység pontos tartására mélyebb talajmunkák során.

„A tárcsa szögének növelésével fokozhatjuk a talajba hatolás mértékét, míg a dőlésszög változtatásával az átművelési intenzitás módosítható. A Väderstad sok időt és energiát fordított a tárcsaszögek finomhangolására, amelynek eredménye a szántóföldi teljesítmény maximalizálása lett. A Carrier XT-vel lehetőségünk nyílik arra, hogy a tárcsaszögeket a munkamélység tekintetében optimalizáljuk. Mindez azt jelenti a gazdálkodók számára, hogy már sekély munkaművelet esetén is teljes átművelést lehet elérni, míg mélyebb talajmunkáknál tartható a beállított munkamélység és mérsékelhető a talajáramlás, mindez pozitívan hat az üzemanyag felhasználásra” – mondta Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelő gépek fejlesztéséért felelős szakembere.

Magas minőségű, svédacélból készült tárcsák

A Carrier XT felszerelhető a 450 mm-es és a 470 mm-es TrueCut tárcsával, valamint az ultra-sekély műveléshez használható CrossCutter Disc-kel is.

„Minden tárcsatípus magas minőségű, V-55 típusú svédacélból készül a saját tulajdonunkban lévő Väderstad Components üzemeiben, ami biztosítja a kopásállóságot és tartósságot” – mutatott rá Wolfram Hastolz a tárcsák erősségére.

Az új Carrier XT 425-625 hivatalos bemutatója a németországi DLG szántóföldi napokon lesz júniusban. A munkagép 2022 októberétől rendelhető.

Forrás: Väderstad/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc