fbpx

Komoly károkat okozott a fagy, és még nem múlt el a veszély

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 22.

Az elmúlt napok hideg éjszakáin-hajnalain nagy erőfeszítéseket kellett tenni a fagykárok megelőzéséért. Most enyhébb napok jönnek, csökken a fenyegetés, de a veszély még nem hárult el teljesen – különösen úgy, hogy gyorsan szárad a talajok felső rétege…

Továbbra is fenyeget a fagy

A hét elején érkezett lehűlés egyre nagyobb területen okozott hajnali fagyokat, keddről szerdára virradóra már csaknem országszerte fagypont alatti hőmérsékletek állították komoly fagyvédelmi feladatok elé a gyümölcstermesztő gazdákat. Gyenge fagyok még csütörtök reggel is sokfelé előfordultak, a hét további részében azonban enyhébb éjszakák várhatók, de a fagyveszély még nem múlik el. A jövő hét első felében ismét számítani lehet olyan éjszakákra, amikor kevéssel 0 fok alá csökken a hőmérséklet.

virág

A száraz talajfelszín sem kedvező

Most az a relatív szárazság is rosszkor jön, ami tapasztalható a termőföldek felszíni rétegeiben. A talajok felső rétegei felszín közeli része március első felében sokfelé átnedvesedtek, azóta azonban veszítettek nedvességtartalmukból, az Alföldön és a Dunántúl keleti felén sokfelé kimondottan száraz – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez most, márciusban azért sem jó, mert a száraz felszínek fölött a derült, szélcsendes éjszakákon jobban le tud hűlni a levegő, mint a nedvesebb felszín fölött. A hűvös levegő beáramlása már vasárnap elkezdődött, hétfőn és kedden pedig többfelé csak 10 fok körül vagy kevéssel afölött alakultak a maximumok. Éjszakánként a hét első felében a derült, szélcsendes helyeken hűlt fagypont alá a levegő, szerdán az ország túlnyomó része ilyen volt, ekkor helyenként -5 foknál is alacsonyabban alakult a hőmérséklet. Szerdától ismét melegedés kezdődött. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét második felében már nagy területen meghaladta a 10 fokot, azóta azonban 7-9 fokra esett vissza.

Jelentős fagykárok, nagy növényvédelmi kihívások

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosok és az őszi káposztarepce szárba indult, utóbbin a zöldbimbósvirágzat is megjelent már. Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az elmúlt napok fagyos éjszakáin fagyvédelem nélkül a korai csonthéjasok jelentős fagykárokat szenvedtek. A kajszi például a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, szerdán pedig nagy területen hűlt le ennél jobban a levegő. És ha mindez nem elég, most már látható, hogy a hidegen túl a növényvédelemre is különösen nagy gondot kell fordítani idén, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a téli fagy.

Hét elején újabb fagyok jöhetnek

A folytatásban is több időjárási front vonul át fölöttünk, ezért változékony időben lesz részünk. Pénteken főként a középső országrészben várható gyenge eső, zápor, majd szombat estétől vasárnap estig többfelé kell csapadékra számítani, eleinte eső, majd zápor, esetleg zivatar formájában. Nem fog sok eső esni, a legtöbb helyen a talaj felső fél méteres rétege tovább veszít nedvességtartalmából. A hőmérséklet szombatig tovább emelkedik, ekkor a legmelegebb órákban többfelé a 20 fokot is megközelíti, illetve eléri. Vasárnap egy hidegfront mögött ismét hidegebb légtömeg áramlik fölénk, így 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet, de éjszaka még nem valószínű fagy. Ám hétfőn és kedden hajnalban hűlhet fagypont alá a levegő, de a jelenlegi számítások szerint nem nagy területen, és az e hetinél gyengébb fagyokra lehet számítani. Keddtől melegedés kezdődik, és a jövő hét közepén 16-21 fokos maximumok várhatók.