fbpx

A repce sokrétű felhasználása segíti a hazai termesztést

Írta: Sajtóközlemény - 2023 május 23.

Az egészségtudatos táplálkozás fejlődésével és a fenntarthatósági törekvésekkel összhangban egyre inkább fókuszba kerülnek azok az egészséges és alternatív megoldások, melyekkel a mezőgazdaság hozzájárulhat a környezettudatos gazdaság kialakításához. A repce számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a felhasználás területén, melyekkel nagyban hozzájárulhat az egészséges táplálkozás és a környezettudatos üzemanyagipar fejlődéséhez.

A repcét étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik (fotó: Corteva)

A repce sokrétű felhasználása régóta ismert tény az európai gazdálkodók körében

Jellemzően étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik. A repce európai népszerűségét az olajnövénykultúrákban jól mutatja, hogy Észak-Amerika és Európa a legnagyobb repcemagfogyasztók a világon a Mordor Intelligence 2023-as iparági jelentése szerint, és a globális fogyasztás több mint 50%-át teszik ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben összesen 506 577 tonna repcetermés került betakarításra Magyarországon. Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajos növénykultúrákban hazánkban.

A repcét a takarmányiparban dara formájában használják fel, miután különböző kémiai és fizikai módszerekkel kinyerték belőle az olajat. A visszamaradt magmaradvány relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban.

A repce bioüzemanyag iparban történt felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. A repceolajnak alacsony a dermedési pontja, ezért kiváló üzemanyag alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban. 

A repce élelmiszeripari felhasználása szintén széleskörű. A repcemagliszt kiváló fehérjeforrás és számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez. Az étkezési repceolaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet. Magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt közkedvelt egészségtudatos étkezési olajnak számít. A repceméz pedig alacsony savtartalma miatt kifejezetten ajánlott a gyomorsav túltengésben szenvedőknek.

Az őszi káposztarepce kiváló elővetemény

A vetés utáni évben termesztett növényekre bizonyított a pozitív hatása, hiszen karógyökere révén fellazítja a talajt, mely segíti az utána vetett növények gyökerének fejlődését, javítja a talaj vízháztartását, ezáltal termésátlagának növekedését.

A repce könnyen beilleszthető a vetésszerkezetbe, hiszen a gabonatermesztés eszközeivel könnyen termelhető. Az őszi és tavaszi káposztarepce közül Magyarországon jellemzően az őszi káposztarepcét vetik, hiszen a növény jól tudja hasznosítani az őszi és téli csapadékot az elmúlt évek nyári aszályaival szemben.

A legújabb nemesítésű repcehibridek

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat legújabb nemesítésű Pioneer® hibridjei, különösen a NextGen hibridek, széles adaptációs képességgel és nagyon erőteljes korai fejlődéssel rendelkeznek, ezért gyomelnyomó képességük még hatványozottabban érezhető. A vállalat Lumiposa® rovarölő csávázószere szisztemikus hatással védi a kelőfélben lévő fiatal repce növényeket a legfontosabb kártevőktől. Azonnali védelmet nyújt a kártétel elkerülése érdekében, biztosítva a növények gyors kezdeti fejlődését, melyek így megerősödve jobb vigorral fejlődnek, így erős, egészséges állomány megy a télbe, mely a jó termés alapja.

A Corteva legújabb nemesítésű Pioneer® repcehibridjei, a háromkomponensű LumiGEN vetőmag csávázási technológia és a vállalat széles körben alkalmazott innovatív növényvédelmi megoldásai segítik a hazai repcetermesztés eredményességét és sikerét.