fbpx

Nagyobb intenzitással indul a rég várt kertészeti pályázat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 08.

Nyár helyett ugyan szeptemberre, de végül megjelent a „Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és post harvest fejlesztések támogatása” pályázat (KAP-RD01a-RD01c-1-24). Üveg- vagy nagy légterű fóliaházak építésére, bővítésére, valamint a post harvest fázisokra, energiahatékonyság javítására, zöldenergia-beruházásokra legfeljebb 5 milliárd forint támogatást lehet igényelni.

Növényházak építésére és korszerűsítésére 30 milliárd forint keretösszeg jut, de idekapcsolódóan hűtőházak, tárolók kialakítása és manipulációs berendezések beszerzése is bevonható. A másik célterületre 20 milliárdos nyílik meglévő létesítmények zöldenergiával való ellátására és energiahatékonyságának javítására, de csak a meglévő telephely energiaigényének fokáig. Biogázerőmű építésekor szigorú előírások vonatkoznak a működését biztosító inputanyagokra, és elvárás, hogy a keletkező hulladékhő negyedét az üzemen belül hasznosítsák (célszerűen melegház fűtésére). Ha az energiafelhasználás hatékonyságának növelése a cél, akkor azt egy legalább 10%-os fogyasztáscsökkenés esetén tartják támogathatónak. Elvárás továbbá, hogy a pályázóval legalább 10 ezer STÉ termelési értéket mutasson fel (CSMT esetén a tagok legalább fele) és az árbevétel 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származzon.

üvegház

A támogatás mértéke legfeljebb 5 milliárd forint lehet, és a támogatható költségek felét fedezheti. Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák esetében a támogatás az összes elszámolható költség 70%-a. Az alaptámogatást 15 százalékponttal emeli (max 65%-ra), ha a pályázó fiatal gazda vagy gazdaságátadásban résztvevő fél, és 10 százalékponttal, ha ökogazdálkodó. Ebben az esetben a 10 ezer STÉ-t az ökológiai területről kell tudni felmutatnia, melynek aránya a teljes üzemmérethez képest legalább 30%. Kollektív beruházók szintén 10 százalékponttal magasabb támogatásintenzitásra számíthatnak.

A pályázatokat először szeptember 24-én lehet benyújtani, a negyedik bírálati szakasz 2025 május 19-én zárul.