fbpx

Jelenteni kell a hatóságnak a fásítási célú fakitermelést

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 08.

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek. A július 1-je után postára adott vagy e-papíron benyújtott fásításból tervezett fakitermelési bejelentések nem fogadhatóak el, a bejelentést meg kell ismételni a Nébih elektronikus felületén.

Idén július 1-től kizárólag a Nébih elektronikus felületén nyújthatóak be a fásításban tervezett fakitermelésekre vonatkozó bejelentések. A kitermelni tervezett faanyag forgalomba hozatala esetén (ideértve az ingyenes átadást is) a bejelentőnek EUTR technikai azonosító számmal, azaz a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységek végzésére vonatkozó regisztrációval kell rendelkeznie. Emellett a fakitermelésre vonatkozó bejelentés benyújtásához jogosult erdészeti szakszemélyzet ellenjegyzése is szükséges a bejelentő felületen.

A Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül a fásításból történő fakitermelés jogosultja rögzítheti a bejelentést. Ugyanitt kiválaszthatja az ellenjegyzést elvégző jogosult erdészeti szakszemélyzetet. A fakitermelés jogosultja helyett természetesen meghatalmazott is eljárhat, azonban mindkét esetben érvényes, hogy a nyilatkozónak ügyfélkapuval kell rendelkeznie a bejelentés megtételéhez.

A július 1-jét követően postán vagy e-papíron beadott fakitermelési jelentések az elektronikus ügyintézésről szóló törvény alapján hatálytalannak minősülnek, azokat ismételten be kell nyújtani a Nébih elektronikus felületén. További infók, folyamatosan itt.

(Forrás: Nébih)