fbpx

Corteva: biztos válaszok kellenek a bizonytalan időkben

Írta: Sajtóközlemény - 2024 július 08.

A kiszámíthatatlan piaci viszonyok miatt a szántóföldi gazdálkodók gyakran az utolsó napokban-órákban(!) döntenek a vetéstervről. A Cortevának ebben a változékony környezetben kell a termésbiztonságot, a jobb hozamot, a jövedelmezőséget elősegítenie gazdapartnerei számára – hangzott el a vállalat minapi sajtótájékoztatóján.

Párbeszéd a gazdákkal

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. Emiatt a gazdaságok gyakran a legkésőbbi időpontokra hagyják a döntést arról, milyen fajt és fajtát vessenek a következő szezonra, továbbá a kiélezett piaci versenyben végsőkig keresik a hatékony megoldásokat. Ezért a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában e kihívásokkal teli időszakban is. – A Cortevánál elkötelezettek vagyunk a gazdálkodókkal történő párbeszédre, így ismerhetjük meg azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesülnek. Számítunk a visszajelzéseikre, hiszen csak velük együtt tudjuk fejleszteni portfóliónkat. A Corteva továbbra is az innovációra és a fenntarthatóságra koncentrál, hogy teljesítse célját és javítsa a gazdálkodók és a fogyasztók életminőségét – mondta a sajtótájékoztatón Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója
Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója

Kukorica, napraforgó, repce

Az Agrárközgazdasági Intézet a tavaszi szántóföldi munkák helyzetét értékelő jelentése szerint a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2024-ben 1,9 millió hektár. A kukorica tervezett vetésterülete 800 ezer hektár alá csökkent, a napraforgóé majdnem eléri a 700 ezer hektárt, ugyanakkor – hangzott el – a repce vetésterülete az utóbbi években folyamatosan csökken. Ez azért is kedvezőtlen, mert az olajnövényre világszerte növekvő igény mutatkozik, ugyanakkor előállítási mennyisége csökken – vagyis jól fizető biztos piaca van mind a takarmány-, mind a bioüzemanyag-forgalmazásban. A cégvezető maga is azt prognosztizálja, hogy a repce vetésterülete tovább csökken, és őszre is jellemző lesz, hogy a gazdák későbbre halasztják a döntést e kultúra terén is. Az alacsony terményárak és a 2023-as betakarítás utáni alacsonyabb nyereség egyébként alacsonyabb beruházásokat eredményezett 2024 tavaszán. A gazdálkodók ezért továbbra is az alacsonyabb árakat és a költséghatékonyságot részesítik előnyben és nyitottak az innovációra, a költséghatékonyságra, az alternatív, kevésbé inputanyagigényes kultúrák felé.

Napi 4 millió dollár kutatás-fejlesztésre

A vállalat továbbra is jelentős erőforrásokat fektet a kutatás-fejlesztésbe, hogy olyan innovatív megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe, amelyekkel a gazdálkodók javítani tudják hatékonyságukat, ugyanakkora területen többet tudjanak termelni, kevesebb erőforrásból. Ennek az elkötelezettségnek eleget téve a Corteva közel 4 millió dollárt fektet naponta a kutatás-fejlesztésbe és 2023-ra elérte azon célját, hogy újonnan fejlesztett megoldásainak 100%-a megfeleljen a vállalat szigorú fenntarthatósági kritériumainak.

A Corteva az idei évben is az innovációra és a fenntarthatóságra összpontosít, amit a vállalat egyre növekvő, magyar gazdák számára elérhető vetőmag-, növényvédő szer és biológiai termékek portfóliója is tükröz. E munka eredményeként már elérhető a Pioneer® őszi káposztarepce hibridek legújabb generációja, a NextGen hibridek, melyek alacsony pergési hajlammal és kiváló olajtartalommal rendelkeznek. A vállalat a magas minőségű vetőmagjai mellett a gazdálkodók figyelmébe ajánlja hatékony növényvédelmi megoldásait, például kalászosokban a Verben™ és a Queen™ gombaölő szereket, kukoricában és napraforgóban a Teflix® talajfertőtlenítő szert, repcében a Runway™ és Belkar™ gyomirtó szereket, a Magma® és Sherpa Duo® rovarölő szereket, valamint búzában, árpában és tritikáléban a Bizon™, napraforgóban a Viballa™ gyomirtó szert.

A Stoller és a Symborg közelmúltbeli felvásárlásával a Corteva globális piacvezetővé vált a biológiai termékek piacán, összhangban azzal a törekvésével, hogy vezető szerepet töltsön be a mezőgazdasági termelők számára világszerte kínált egyedi, fenntartható megoldások terén. A Corteva biológiai termékei megbízható partnerei a gazdálkodóknak, mivel azok az egyedi helyzetek kezelésével olyan rendkívül hatékony megoldásokat kínálnak, amelyek kiegészítik a jelenlegi gazdálkodási gyakorlatot. Ezek a megoldások a természetből merítenek és segítik a gazdaságok jó működését, a termelékenység és nyereségesség fenntartását, javítását. A Corteva portfóliója segít a növényeknek a tápanyagok hatékonyabb felhasználásában, valamint a fiziológiai folyamatok javításában, ezzel elősegítve növekedésüket, fejlődésüket. A vállalat jelentős előrelépést tett a biológiai termékek piacán azzal, hogy tavaly év végén bevezette a hazai piacra a BlueN® mikrobiológiai terméket, amely a Methilobacterium symbioticum SB23 törzsű endofita baktériumot használja arra, hogy a levegőben lévő nitrogént a növények számára elérhetővé tegye.

Gazdatapasztalatok

A sajtótájékoztatón az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az időjárási és piaci viszonyok kikényszerítik a termésbiztonságot és a terméshozamokat növelő alternatív eszközök alkalmazását. – Nem biztos például, hogy szántás nélkül lehet boldogulni. De már érződik a felvásárlásoknál, a terméseredményekben, hogy a karbonlábnyom-csökkentés előnyt jelent, illetve a mikrobiológiai készítmények jelentősen hozzájárulnak a stabilabb, nagyobb terméshez – foglalta össze Rozsi József, aki különösen a BlueN® alkalmazását javasolja gazdatársainak.