fbpx

Keletre tart a spanyol takarmány

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 24.

Bár a Közel-Kelet számít továbbra is a spanyol szárított takarmány fő exportpiacának, a kínai kivitel is jelentősen megnőtt az elmúlt két évben: ma már 24% -ot jelenti a mediterrán ország számára.

 

 

Spanyolország az Európai Unió legnagyobb száraztakarmány-termelője és a világ harmadik legnagyobb exportőre. A  takarmány előállító terület évente átlagosan mintegy 350 ezer hektárt foglal magában.

Az erős belföldi kereslet elmaradása miatt az export folyamatosan nőtt az elmúlt öt évben.

Hagyományosan Spanyolország a legnagyobb takarmány exportőr a Közel-Keletre, míg az Egyesült Államok inkább az ázsiai piacokra szállít. A Kína által 2018 közepén bevezetett vámok növelték a spanyol takarmányok kínai piacra történő értékesítésének volumenét. Ezt később eltörölték, ennek ellenére Spanyolországnak sikerült megvetnie a lábát az ázsiai piacon. A szárított takarmány-export mintegy 24 százalékát szállítják ma ide.

Spanyolország a szárított takarmány több mint 75 százalékát exportálja.

A COVID-19 világjárvány nem befolyásolták érdemben az exportot, bár az ágazat komoly logisztikai kihívásokkal nézett szembe. A mezőgazdaság stratégiai ágazatnak tekintették, így mindent megtettek a zavartalan működéséért.

Forrás/fotó: Syngenta Blog