fbpx

Akár esik, akár fúj a Farmer – Expo népszerű

Írta: Szerkesztőség - 2015 augusztus 31.

23 ezer látogató négy nap alatt, 300 kiállító és 50 előadás, ez röviden számokban a debreceni Farmer Expo mérlege. A kiállítás 23 éve alatt egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy minden nap essen az eső, próbára téve mind a kiállítók mind a látogatók tűrőképességét. Az idei tapasztalatok ismételten bebizonyították, hogy a Farmer Expo egy népszerű és bejáratott kiállítás, fontos mind a látogatók, mind pedig a résztvevők számára és még egy rendkívüli időjárási helyzet sem tudja megakadályozni a sikeres megrendezését. Köszönet ezért az idei expo minden közreműködőjének.

A kiállítók visszajelzései pozitívak, szinte mindenki arról számolt be, hogy voltak üzletkötések. A gépek és a tenyészállatok értékesítése volt különösen sikeres az expo négy napja alatt. A bemutatott tenyészállatok szinte kivétel nélkül elkeltek és a vásár területéről már egyből az új gazdáik telephelyére szállították el őket. A lehullott sok eső miatt nehezen megközelíthető standok tulajdonosai is elégedettek voltak a látogatók számával.

A tudásra alapozott mezőgazdasági termelésnek van csak jövője

A magyar agrárágazat élni akar

Az ez évi Farmer Expo keretein belül négy jelentős szakmai tanácskozást tartottak. A négy nap alatt összesen 50 előadás hangzott el és a részvevők száma elérte a háromszázat. Most is bebizonyosodott, hogy az egyénre szabott gyakorlati ismeretekre nagy az igény a magyar agrárium szereplői körében is. Mindegyik előadássorozat a tervezett időpontnál később fejeződött be.

Különösen a kertészeti konferencia volt népszerű, de sokan vettek részt igen aktívan a sertés és szarvasmarha tanácskozáson is. Az idén foglalkoztak először kiemelten a Farmer Expo keretében a gluténmentes élelmiszerek előállításának kérdéseivel. Az egyre több embert érintő lisztérzékenység miatt a gluténmentes ételek fogyasztása valószínűleg jelentősen emelkedni fog hazánkban is a következő években.

Kép Galéria!

Minden fórumon sok volt a gyakorlati kérdés. A hallgatóságot a konkrét kérdések és az arra adott konkrét válaszok érdekelték. A résztvevők hozzászólásaiból kitűnt, hogy a magyar agrárium élni akar és keresi a saját gondjaira a megoldásokat.

Az expo az idén sem csupán egy árubemutató volt, hanem valódi tudástranszfer, új technikák és technológiák bemutatója a növénytermesztők és állattenyésztők számára.

Itt voltak a magyarok és nem magyarok a határainkon túlról

Különlegesnek számított az idei expón a székelyföldi kézműves termékek jelenléte. Nagy sikere volt az Erdélyben, magyar kézzel készített fogyasztási cikkeknek, szinte mindent eladtak a határon túlról érkező honfitársaink.

A kereskedők mellett fiatal gazdák is nagy számban részt vettek Székelyföldről a kiállításon. De jöttek román termelők is közvetlenül a határmentén lévő településekről.

Nagyon népszerű volt a lengyelek standja is.

A távol – keletről is voltak látogatói a Farmer Expónak. Néhány kínai szakember is érdeklődött a vásáron látható termékek iránt.

Az előző kiállításokon mindig nagy sikere volt a szántóföldi gépbemutatóknak. Ezeket az idén, a mostoha időjárási körülmények miatt, nem lehetett megtartani, valamint az állatok egészségének megóvása érdekében a felázott talajon elmaradt néhány bemutató is.

Az idei rendkívüli időjárás felhívta a figyelmet arra, hogy az expo területén mindenképpen indokolt lenne egy infrastrukturális fejlesztés végrehajtása, hogy esőben is megrendezhessenek minden  programot és a látogatók is kulturált körülmények között tudják bejárni a kiállítási területet.  Ezzel kapcsolatban a vásárt szervező cég vezetői már  felvették a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel. A fejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások a tervek szerint már szeptemberben elkezdődnek és remélhetőleg már egy megújult környezetben lehet megrendezni 2016. augusztusában a 25. Jubileumi Farmer – Expo Szakkiállítást.

Debrecen, 2015. augusztus 27.