fbpx

Az ültetvények talajlevegőztetése

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 15.

„Az oxigénigényes gyökérműködés megfelelő szerkezetű, porozitású talajban működik jól.  A jó talajszerkezet feltétele a fajgazdag talajlakó szervezetektől tevékeny, jó tápanyag szolgáltató talaj.
A szántóföldön a tarlómaradványok és az évenként akár többszöri magágy készítés, mind a talajéletre, mind a szerkezetre kedvező hatású.
Gyümölcsösnél a telepítés előtti forgatás után hajlamosak vagyunk megfeledkezni a talajszerkezetről, talajlazításról. Az ugarolás, a többszöri gépi munka tovább rontja a helyzetet. (A mechanikai altalajlazítás nem terjed, nincs hozzá megfelelő eszközünk, vagy a talajlazítók lóerő igényesek, bántják a gyökérzetet ?).”                              

 /dr. Magyar Károly

VISSZATEKINTÉS:

A talajlevegőztetést, 1927-ben az USA-ban szabadalmaztatták először. Ezt Szovjetúnió 1975, Magyarország 1982, ,Japán 1983,  Németország(NSZK) 1984-85, USA 2005 követték.

JELEN: 

Az eddig szolgáltatott  360 Ha-nyi terület 92%-a tömörödött volt. Gyakori, hogy egymás alatt kettős „eketalp”-réteget kell áttörnünk .  70 cm-nyi levegőtlenségre is akadt példa.

Ezen rétegek  a kiépített öntözőrendszer és a nagymennyiségű csapadék ellenére szárazabbak, gyakran vízzáróak, mely rejtett a gazdálkodó előtt is.

INDOKOLTSÁG:

Ha a mélyszántás utáni -átlevegőztetett-talajba kiültetett csemeték növekedési erélyére-egészségi állapotára visszagondolunk, –pedig az oltványok  gyökérzöme a faiskola földjében maradt– akkor a jelenben hiányérzetünk támadhat .

A letömörödés nem múlik el magától.

A légköri levegő felhasználása környezetbarát.

GÉPÉSZET:

3 db építőipari gép szinkronizálásával elérhetővé vált az, hogy 12 bar nyomású levegőt egy 5 cm átmérőjű, 85 cm hosszú lenyomótüskével  a talajba juttassunk.

A gépkapcsolat képes a  szolgáltatásra.

TELJESÍTMÉNY:

1300 db munkaművelet/nap: 1,5-3 Ha/nap

VÁRHATÓ HATÁSOK:

  • -az ültetvény élettartamának  növelése  (5-8 év),
  • -a nyereségtermelő képesség éven belüli emelése (20-50%),
  • -a fapusztulások  kivédése,
  • -az ültetvény megelőző belvízvédelme.

www.talajlevegoztetes.hu

Faragó Endre
kertészmérnök

Dr. Gonda István
professor emeritus
Debreceni Egyetem
Kertészettudományi Intézet

„Az álló kertészeti kultúrák egyik legnagyobb problémája a rendszeres gépi növényvédelmi és talajmunkák végzése miatt a talaj tömörödése, a levegő kiszorulása, a csapadékvíz alsóbb rétegekbe, a gyökerek szintjébe történő beszivárgásának korlátozása. Ez akkor is igen jelentős probléma, ha ezt vizuálisan kevésbé, vagy csak több év folyamatos megfigyelései alapján érzékelhetjük.

Az ültetvények talajában az optimális, a kultúra számára legkedvezőbb, egyenletes víz-, és tápanyag felvételt lehetővé tevő arányok az alábbiak:

50% szilárd fázis (kvarc, ásványi anyagok, agyagásványok, stb.),

25% víz és

25% talajmorzsák közötti levegő. Ültetvényeinkben ez csak nagyon kevés helyen valósul meg a levegőtartalom alacsonyabb aránya miatt. A talaj-levegőztetési eljárás rendkívül látványos hatásokat produkál . A víz-, és tápanyagfelvétel nagyarányú javulásának eredményeként a növényi kondíció pozitív irányba változik, ami a hajtásnövekedésben, a rügyképződésben és a gyümölcs méretének erőteljes növekedésében  mutatkozik meg. Szerencsére módom volt ezt nem egy ültetvényben megtapasztalni. Nem is hiszem, hogy van  bármilyen más beavatkozás, amely ilyen rövid idő alatt képes ilyen mértékű pozitív változásokat előidézni.”

Gazdálkodói vélemények:

Egy rövid észrevételt én is írnék, amit majd Dr. Gonda István is alátámaszt, ha szeretné.(Magyarország legnagyobb szaktekintélye gyümölcstermesztésben, ill. Debreceni egyetemen tanszékvezető). Ő ajánlotta magukat, és a levegőztetéshez fűzött reményünk bevált. Tavaly novemberben kerültem mostani munkahelyemre(17 ha alma, 16 éves ültetvény), ahol már a metszési munkálatokat én irányítottam. Az új hajtások akkor 5cm hosszúak voltak, talajlevegőztetés után egységesen 30-40cm-es hajtásnövekedést tapasztaltam. A virágzáskori fagy megfelezte a termésmennyiségünket, illetve tápanyag utánpótlási problémáink is vannak de mindezeken felül is érzékelhető a változás.

-A szakértőm ( Ozsváth Zoltán ) szerint óriási hatása van a meggyesemre. Korábban majdnem ki akarta vágatni velem a nagy részét , most meg 30cm-es hajtásnövekedést produkált . Jelenlegi álláspontja szerint két éven belül csúcs termést fogunk vele produkálni.

-Nagyon ajánlani fogom mindenkinek! Hiszem, hogy a Te kezed ( és Imréé) is benne van abban, hogy vastagabb lesz a pénztárcám. Ha kell referencia írok! Csinálj egy visszajelzés / felhasználói tapasztalatok menüpontot….  ( egy homoktövis ültetvényes)

-15 éves intenzív Idared ültetvényemet elméletileg már le kellett volna váltanom. Most  fénykorát éli, teljes termést hoz és újabb 4 évre szavazok neki bizalmat. A levegőztetés előtt

0-4 cm-es hajtásnövekedéssel bírt- a kivágásra minden esélye megvolt

-Kérem mutassa be a gépkapcsolat újszerűségét:

-A kompakt méretet és a manőverező képességet,  KUBOTA  KX 016-4-es minikotróval, a légmennyiséget  ATLAS COPCO kompresszorral, az átütőerőt DEMOTER hidraulikus bontókalapácscsal biztosítom.

-Mi a munkavégzés menete?

-Egy 85 cm hosszú 5 cm átmérőjű cső talajba-ütésének segítségével 12 bar nyomású levegőt préselünk a talajpólusokba. Lenyomásonként 300-500 liter levegőt kényszerítünk  a tömörödött rétegekbe, Ha-onként  400-1000 műveletet hajtunk végre.

-Mi ennek a hasznossága?

-A tartályokba összegyűjtött sűrített levegő vezérelt mágnes-szelepen át lökésszerűen hagyja el a 85 cm mélyre lejutatott kilépőnyílásokat. Ekkor 930 km/h a sebessége. A sűrített levegő  terjeszkedésekor munkát végez, ez 10-12 m2-en 3-5 cm-el megemeli a talajfelszínt, miközben 12-20 m3 talajt pókhálószerűen átrepedeztet.

-Miért van erre szükség?

-Visszakérdezek:  Miért van az, hogy a 6-8 t/ha-os kukoricatábla mellett sínylődő meggyültetvényt találunk? Vagy a mélyszántásba ültetett csemeték  – melyek gyökérzöme  a faiskolában maradt – növekedése a további évek folyamán utolérhetetlennek tűnik?

A letömörödött talaj vízgazdálkodása ott is szomjazásra – ezzel együtt alultáplálásra – szorítja az ültetvényt, ahol adott az öntözőrendszer,  vagy a gyakori csapadék.

Ráadásul ez a beruházó gondos gazda tapasztalati körén kívül esik, nem is tud róla.

360 Ha-nyi szolgáltatott terület 92%-a  tömörödött volt, ami nem múlik el magától. Ezeket áttörve, a víz számára felülről és alulról is átjárható rétegeket kapunk.

-Hol térül ez meg?

-Otthon az Opelünkben azért cserélünk motorolajat, hogy sokáig Opel maradjon.

A tömörödést -a főtengelytörést- jobb lenne megelőzni.

Preventív céllal még kevesen hívnak, általában  kialakult akut helyzet  vár ránk.

Van olyan gazdálkodó ,aki az idén 3 ha-on 70 t étkezési Gála almát takarított be a tavalyi 100% léalma helyett . A kivágásra ítélt Idared 40 cm-t nőtt.

– Mennyi a szolgáltatás költsége?

50-120 eFt/ha–  db-számtól függően. 3 évenkénti kezelést számolva 17-40 eFt/ha/év

Faragó Endre
kertészmérnök

www.talajlevegoztetes.hu