fbpx

Talajoltó készítményt vontak ki a forgalomból

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 15.

A talajélet javítására ajánlott, Microbion UNC nevű mikrobiológiai készítményt kivonta a forgalomból a NÉBIH, miután a hatóság talajbiológiai laboratóriuma az engedélyokiratban előírtnál lényegesen alacsonyabb élő csíraszámot mért a termékben. A gyártóval szemben hatósági eljárás indult.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az engedélyköteles termésnövelő anyagok vizsgálatát az éves ellenőrzési terv alapján végezte el. A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályainak közreműködésével végzett monitoring során az ebbe a kategóriába tartozó termékek minőségi mutatóit ellenőrizték – olvasható a NÉBIH közleményében.

A hatóság által vizsgált tételben nagyságrendekkel alacsonyabb volt az összes csíraszám, mint ami a termék engedélyokiratában szerepelt, így a készítmény felhasználásától gyakorlatilag semmilyen pozitív hatás nem várható. A NÉBIH az érintett tételt visszavonatta a forgalomból. Ezzel egy időben a gyártóval szemben hatósági eljárást indítottak.

Nem írhatnak akármit a címkére

A NÉBIH tájékoztatása szerint az ellenőrzések célja, hogy megvizsgálják, vajon az adott mikrobiológiai készítmények megfelelnek-e az engedélyben előírt minőségi követelményeknek. A hatóság kiemelt figyelmet fordít a felhasználók érdekeinek védelmére, valamint a tisztességes gyakorlat fenntartására a kereskedelemben. „A növekvő igényekre válaszul jelentősen növekedett az új gyártók – és ezzel együtt a készítmények – száma a hazai piacon, hiszen az integrált termesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a különböző mikrobiológiai készítmények alkalmazása. Ezen termékek engedélyét – széleskörű vizsgálatokat követően – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adja meg” – közölte a NÉBIH.

…és akiknek nincs mitől félniük

„Cégünk örömmel fogadta a hírt. Kiderült ugyanis, hogy az illetékes hatóságok elkezdték kiszűrni a nem megfelelő minőségű baktériumtrágyákat” – jelentette ki az üggyel kapcsolatban Vajda Péter. A Phylazonit baktériumkészítmények kizárólagos forgalmazója, az Agrova Kft. ügyvezetője szerint a napokban elindított Agrár-környezetgazdálkodási Program (AKG) szakmailag kiváló, de a termelők figyelmét feltétlenül fel kell hívni arra, hogy alaposan nézzenek körül a piacon, mielőtt valamelyik termék mellett leteszik a voksukat.

Vajda Péter azt javasolja, hogy a döntés előtt a következő szempontok alapján vizsgálják meg a terméket, illetve az azt forgalmazó céget: piaci múlt, gyártó háttér, értékesítési hálózat (annak tapasztaltsága, felkészültsége). „Ha mindezeket rendben, meggyőzőnek találja, akkor nem kell félnie attól, hogy nem lesz megfelelő a termék minősége” – mondta az agrármérnök-ügyvezető. Vajda Péter hozzátette: „Cégünknél az idén a 2161 rendelésből mindössze egyetlen esetben kellett minőségi hibát kezelnünk, de ekkor sem a termék beltartalmával volt probléma”.