fbpx

PHYLAZONIT-TECHNOLÓGIA A NAPRAFORGÓ-TERMESZTÉSBEN

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 25.

A napraforgó a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen termesztett növényünk.

napraforgó Saaten

A napraforgó a betegségekkel szembeni fogékonysága miatt nagyon igényes a vetésváltásra. Önmaga és hasonló kórokozókra érzékeny növények után 6 évig nem célszerű visszavetni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a gazdák előszeretettel preferálják a kalászos – repce – kalászos – napraforgó vetésforgót, ez azonban komoly visszafertőződést idézhet elő. A Phylazonit Technológia a fentiek tükrében jelentős segítséget nyújthat az eredményes napraforgó-termesztésben. A tudatos szervesanyag-gazdálkodás – talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával és megfelelő agrotechnikával – jelentősen hozzásegít egy erős, ellenálló növényállomány kialakulásához. A talajszerkezet javítása révén pedig megvalósulhat a talaj nedvességének megőrzése, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródása.

A Phylazonit Technológia – amely az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában Nemzeti díjnyertes lett – a következő 4 pontra, technológiai elemre épül.

  1. Talajszerkezet-javítás (Phylazonit Tarlóbontó)

Napraforgó esetében a tarlóbontás azért is kiemelkedő, mert nyári vagy őszi elővetemény lekerülése után van idő a következő év tavaszáig a szármaradvány tökéletes bomlására. A bontásból felszabaduló tápanyagot pedig agresszív tápanyag-hasznosítása következtében kimagasló hatékonysággal tudja felvenni.

  1. Tápanyagfelvétel-fokozás és gyökérvédelem (Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló)

A talajoltás a napraforgó egyébként is dús, bojtos gyökérzetét erősebbé teszi, és a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A talajregeneráló a gyökérszőrök kolonizálásával pedig segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.

  1. Tápanyagpótlás és növénykondicionálás (Energia Humin és Energia Plusz)

A napraforgó fejlődésére kedvező hatással vannak a mikroelem-tartalmú levéltrágyák, melyek az asszimiláció intenzitásának fokozása mellett a talajba juttatott hatóanyagok felhasználását is hatékonyabbá teszik. Az Energia Humin a benne lévő 26 g/l huminsav kelátképző tulajdonságának köszönhetően kiemelkedő szerepet játszik a tápelemek megkötésében, hasznosulásában, illetve induló lombkezelésként (3-4 leveles állapottól) – 5 l/ha dózistól – a klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatás (pl. perzselés, sárgulás) csökkentésében. A napraforgónak, mint olajos növénynek az egyéb mikroelemek mellett fokozott szüksége van bórra (Energia Humin) és kénre (Energia Plusz). A napraforgóban is alkalmazott posztemergens technológia által okozott stressz leküzdésére is kiválóan alkalmas a termék huminsav tartalma.

A következő lombtrágyakezelést (8-10 levéltől csillagbimbós állapotig) – a magas nitrogén tartalmú termékünkkel, az Energia Plusszal – 30 l/ha dózisban – javasoljuk.

Ez kifejezetten jó megoldás abban az esetben, ha a termesztéstechnológia nem nitrogén-, hanem komplex alaptrágyára alapozott. Az Energia Plusz kedvező N-Mg-S-tartalma (18 g/l-7 g/l-4 gr/l) a 6 legfontosabb mikroelemmel kiegészítve a klorofilképződést és a fehérjeszintézist egyaránt kedvezően befolyásolja.

  1. Phyller és Temposensor Basic kijuttatóval kombinált agrotechnika A technológiánkban a termékeink mellett nagy hangsúlyt kap a szakszerű kijuttatás (Phyller), ehhez igazítva kifejlesztettünk egy olyan kijuttatóegységet (Temposensor Basic), amely a munkagép sebességének meghatározásával képes folyamatosan módosítani a kijuttatott mennyiséget annak érdekében, hogy egységes kijuttatási képet kapjunk.

Gondolkodjunk együtt! Részletes ajánlatért keresse a Phylazonit tanácsadói hálózatát!

www.phylazonit.hu

phylazonit