fbpx

Robottraktorok, robotizált távirányítású mezőgazdasági gépek

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 25.

A mezőgazdaság gépesítése területén is kialakulóban van a robotizálás. A mezőgazdaság több területén technológiai változások jelennek meg, amelyek megvalósítását elősegíti a robotgépek alkalmazása. A széles robotgépválasztékból csak önkényesen kiragadott megoldásokat mutatunk be.

A digitalizálás eredményeként a mezőgazdaságban is kialakulóban van a robottechnika. A robottraktort ember nélkül, önvezető gépként alkalmazzák. A vezetővel üzemelő gépek robotizált kialakításainak változatai már most is használatban vannak a fejlett ipari országokban. A nagyteljesítményű traktorokon és betakarítógépeken több típuson megtalálhatók a vezető munkáját könnyítő vagy azt időszakonként teljes egészében átvevő, digitális vezérlésű eszközök. Ilyen eszközök például a GPS-es sorvezetők, kormányautomatika-robotpilóták, sorvégi forduló-automaták, ISOBUS-terminálok, permetezőszakaszolók, videókamerák, különféle szoftveres applikációk stb.

A robotizálás az elkövetkező évtizedben igen nagy üzletnek tekinthető, ezért szinte minden mezőgazdasági gépgyártó részt vesz a fejlesztésben.

Case IH Magnum ACV és New Holland T8 NHDrive traktorrobotok

robottraktor
1. kép A Case IH Magnum ACV és New Holland T8 NHDrive traktorrobotok (forrás: www.chnindustrial.com)

A New Holland is két évvel ezelőtt mutatta be T8 NHDrive jelzéssel az első robotizált traktorprototípusát (1. kép). Ez a traktor a NHDrive rendszerrel kialakított T8.410 típusjelzésű univerzális traktor robotizált változata. A fülkés traktor vezetővel és vezető nélkül is tud üzemelni. Motorja 301 kW (340 LE) teljesítményű, és 0,03-50 km/h haladási sebességre képes. Hordozható személyi számítógéppel a mezőgazdasági tábla széléről vagy egy másik traktor fedélzeti számítógépével, illetve egy irányítóközpont berendezésével programozható, vezérelhető. A vezérlést irányító személy a traktor helyzetét, működését folyamatosan nyomon tudja követni, és ha szükséges, az üzemeltetésbe bármikor be is avatkozhat, a fülkébe beszállva át is veheti a vezetést. A New Holland az NHDrive autonóm rendszere a márka teljes traktorválasztékára alkalmazható. Az elmúlt év elején például, egy új kísérleti program keretében készült el a T4.110F szőlőművelő traktor robotizált változata.

Yanmar robotizált traktorok

A japán Yanmar vállat – több egyetemmel együttműködve – 25 éve foglalkozik mezőgazdasági robotok kifejlesztésével. A számos kísérleti mintapéldánnyal lefolytatott fejlesztőmunka eredményeként 2018. október 1. után két új sorozatú robotizált traktort kínál korlátozott darabszámban értékesítésre (2. kép). Az YT 488A/498A/4104A/5113A típusjelzésű traktorok egyik sorozata vezető nélkül, robottraktorként is működtethető a mezőgazdasági földeken, a másik változat pedig minimális emberi részvétellel, többnyire automatikusan működik.

robottraktor

2. kép A Yanmar YT5113A robotizált traktor (forrás: www.yanmar.com)

A helymeghatározáshoz a traktorok két globális navigációs műhold, valamint egy bázisállomás adatait használják. A robottechnikát alkalmazó traktorok vezérlőrendszere innovatív információs és kommunikációs technológiára (ICT) épül. A Yanmar robottraktorok és a robotizált traktorok ára 97-127 ezer dollár közötti.

DOT eszközhordozó robottraktor

robot

3. kép A DOT eszközhordozó robottraktor (forrás: www.SeeDotrun.com)

Bosch BoniRob mezőgazdasági robot


4. kép A Bosch BoniRob mezőgazdasági robot (Fotó: Bosch)

A BoniRob egy sokoldalú, könnyen használható funkciókkal rendelkező, többcélú robotgép mezőgazdasági alkalmazásokhoz. A gép négy – egymástól függetlenül is kormányozható – kerekét villanymotor hajtja, maximális 5,4 km/h haladási sebességgel. A kerekek helyzete többféleképpen állítható be, így a nyomtáv elől és hátul is változtatható. A 24 V-os akkumulátor kapacitása 230 Ah, amely akár 24 h-s üzemeltetést biztosít, újratöltés nélkül. A gép maximális mérete: hosszúság 2.8 m, szélesség 2,4 m, magasság 2,2 m lehet, a munkaeszköztől függően. A robot tömege kb. 1100 kg, és plusz 150 kg terhelést (szerszámokat) képes szállítani.

SZIE Gépészmérnöki Kar, Járműtechnika Tanszék