Robottraktorok, robotizált távirányítású mezőgazdasági gépek

A digitalizálás eredményeként a mezőgazdaságban is kialakulóban van a robottechnika. A robottraktort ember nélkül, önvezető gépként alkalmazzák. A vezetővel üzemelő gépek robotizált kialakításainak változatai már most is használatban vannak a fejlett ipari országokban. A nagyteljesítményű traktorokon és betakarítógépeken több típuson megtalálhatók a vezető munkáját könnyítő vagy azt időszakonként teljes egészében átvevő, digitális vezérlésű eszközök. Ilyen eszközök például a GPS-es sorvezetők, kormányautomatika-robotpilóták, sorvégi forduló-automaták, ISOBUS-terminálok, permetezőszakaszolók, videókamerák, különféle szoftveres applikációk stb.

Case IH Magnum ACV és New Holland T8 NHDrive traktorrobotok


1. kép A Case IH Magnum ACV és New Holland T8 NHDrive traktorrobotok (forrás: www.chnindustrial.com)

Yanmar robotizált traktorok

2. kép A Yanmar YT5113A robotizált traktor (forrás: www.yanmar.com)

DOT eszközhordozó robottraktor


3. kép A DOT eszközhordozó robottraktor (forrás: www.SeeDotrun.com)

A mezőgazdaság több területén technológiai változások jelennek meg, amelyek megvalósítását elősegíti a robotgépek alkalmazása. A Robert Bosch GmbH. például „BoniRob” elnevezésű mezőgazdasági önjáró robottal folytat kísérleti gyomirtó munkát (4. kép). Ez a robot nem vegyszerrel támad a gyomokra, hanem ha olyan levelet érzékel, ami nem szerepel a védendő növényeket tartalmazó adat memóriájában, azt fizikailag megsemmisíti.


4. kép A Bosch BoniRob mezőgazdasági robot (Fotó: Bosch)

A BoniRob önállóan navigálhat a területen lévő növényi sorok mentén, lézeres LiDAR környezet érzékelő, valamint GPS-rendszerével. A robot elektronikus számítógéprendszerének bővítésére Gigabit-Ethernet és WiFi, valamint több USB-csatlakozó áll rendelkezésre. A Bosch szerint ez a prototípus csak az első lépés az univerzális mezőgazdasági robotgépek kifejlesztésének irányába.

Dr. Varga Vilmos

SZIE Gépészmérnöki Kar, Járműtechnika Tanszék

agrár GPS Isobus mezőgazdaság technika