fbpx

Serrat a „csodazúzó”

Írta: - 2014 december 08.

A Serrat gyár kínálatában olyan zúzók találhatók, melyeknél a kalapácsok a rotorba vissza tudnak fordulni. A zúzók a zúzalékot csigával oldalra hordják ki, hogy a fák tövét takarják. A Biomass sorozat zúzalék gyűjtős gépeivel pedig további felhasználásra (kazánba, talajfelszín takarására) akár pótkocsira is lehet a zúzalékot gyűjteni.

Az erdészeti felhasználású Serrat zúzók egyre népszerűbbek hazánkban is. Két vásárló tapasztalatai alapján nézzük most meg, miért is lehet ez így.

Szilágyi János, Csenger

Gép típusa: Serrat Agricola Pro 2000 (2013)

Üzemeltető traktor: New Holland 110 LE

Gép típusa: Serrat Agricola Pro 2000 (2013) Üzemeltető traktor: New Holland 110 LE

Hol használja a Serrat zúzót?

„Útszélek, bejárók, erdőszélek, legelők tisztán tartásához, valamint szántóföldi kultúrák szármaradványainak zúzására is ezt használom, mivel nincs másik zúzó jelenleg a gazdaságban.”

Mik a tapasztalatai a Serrat zúzóval?

„A hozzáfűzött elvárásaimnak teljes mértékben megfelel, eddig nem okozott csalódást. A zsírzáson kívül más teendőm nem volt a zúzóval, pedig már kb. 60-70 ha-os területet lezúztam vele nehéz körülmények mellett. A gyári 10-12 cm-es ágvastagságot a gép szépen zúzza, de finoman használva vastagabb ágakat is lezúzott a gép. A területteljesítmény nálam jellemzően 40-50 perc/ha, de ez természetesen a terület állapotától is nagyban függ. A nagyon „dzsungelos” terület, illetve vastag hajtásos területen a zúzó hátsó kosarát hidraulikusan felnyitva megnagyolom a területet, majd a kosarat visszazárva újra átmegyek az egészen. Ezek után csak kb. 1-2 cm-es törmelék marad a gép után.”

Miért a Serrat zúzót választotta?

„Mert univerzális zúzónak tartom, és jól ki tudom használni úgy szántóföldön, mint egyéb területeken, legelőkön, útszélek? Sok gépet megnéztem mielőtt döntöttem a Serrat megvásárlásáról. Nem bántam meg, sőt jó szívvel ajánlani tudom minden gazdálkodó kollégámnak.”

Nagy Barna, Nagyar

Gép típusa: Serrat Agricola Pro 2000 (2012)

Üzemeltető traktor típusa: New Holland 90 LE

Gép típusa: Serrat Agricola Pro 2000 (2012) Üzemeltető traktor típusa: New Holland 90 LE

Hol használja a Serrat zúzót?

„Legelő tisztításra, útszélek, táblavégek, bejáratok karbantartására. Ártéri rekettyések megszüntetésére. Erdészeti sarjak irtására.”

Mik a tapasztalatai a Serrat zúzóval?

„A munkaszélesség miatt talán kissé szaporátlan dolgozni vele, de ez előnyére is válik, mert a kis mérete miatt könnyebb mozogni vele. A környék gazdálkodói „csodazúzónak” keresztelték el. A tapasztalatom, hogy lehetne nagyobb teljesítménnyel is üzemeltetni (kb. 130 LE), mert a gép alkalmas volna rá, és akkor nőne is a területteljesítmény. Műszakilag nagyon meg vagyok elégedve vele, eddig kb. 300 ha elvadult gyepterületet állítottam vissza művelésre, illetve 20-30 ha utat, bejárót takarítottam meg, de ezidáig csak zsírozni kellett a gépet. Kinyitott hátsó kosárral 5-10 cm es a zúzalék, míg zárt kosárral 1-2 cm darabokat hagy maga után, ami szinte észre sem vehető a területen, és az állatok lábán nem hagy sérülést. Ezért is ahol a juhok járnak vagy balesetveszélyes lehet a terület (járdák, kerékpárutak) ott mindig lecsukott kosárral használom a gépet. A területteljesítményét nehéz megállapítani, mert nagyban függ a terület állapotától, de nagyon elhanyagolt területen 1-2 ha/nap, de kevésbé elvadult esetén 5-6 ha/nap. Bokros területeken 5-10 cm tő átmérő a jellemző, akác és egyéb sarjaknál 15 cm átmérők is előfordulnak, amiket a Serrat zúzóval tudok kezelni. Ráadásul a tönköket is szépen meg tudom dolgozni a géppel. Az ártérben olyan területet hagy maga után, mintha talajmarózva lett volna.”

Miért a Serrat mellett döntött vásárláskor?

„Erős robosztus felépítésű, jól alkalmazható elvadult legelők tisztán tartására, ár-érték arány kiemelkedő.”

Mit üzenne azoknak, akik Serrat zúzó vásárlásán gondolkodnak?

„A zúzóval nagyon meg vagyok elégedve. Nyugodt szívvel tudom ajánlani minden erdővel, legelővel rendelkező gazdálkodónak.”

Bővebb információt a www.szegana.hu honlapon találhat.

Nagy Márk