fbpx

InVigor® repcehibridek a BASF-től

Írta: Agrárágazat-2024/7. lapszám cikke - 2024 július 05. -Hirdetés

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló 3 hónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon, ha ez a trend kitart, akkor új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

A BASF számára megkérdőjelezhetetlen a repce iránti elhivatottság, hiszen: Mindenünk a repce, és mindenünk meg is van hozzá!

A BASF-nél a repcevetőmag-üzletágba történő belépés óta abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a termesztés alapjától – a kiinduló genetikai potenciáltól – kezdve nyomon tudjuk követni a repce fejlődését, és a növényvédőszer-termékeinkkel való kölcsönhatást is hibridenként külön-külön meg tudjuk figyelni.

A „vigor” szó elevenséget, életerőt jelent; a növények azon képességére utal, mellyel fejlődésükhöz az adott körülményeket a leghasznosabban ki tudják használni. Lokális munkánk célja, hogy a magyarországi termőhelyhez a legmegfelelőbb, a legvigorosabb repcehibrideket találjuk meg, és illesszük a portfólióba. Éppen ezért a nemesítőközpontunkból kapott hibrideket Magyarországon további vizsgálatoknak vetjük alá. Fejlesztőcsapatunk az elmúlt években több száz kísérletet állított be. A termőhelyi adottságokon túl gazdasági szempontokat is figyelembe veszünk a hibridek szelektálása során, ezzel is elősegítve termelőpartnereink versenyképességét és a termesztési kockázatok csökkentését.

A legnagyobb potenciálú InVigor® hibrideket kutatva saját kísérleti hálózatunk mellett független és hatósági (pl. Nébih) eredményekkel is rendelkezünk, melyek alapján az InV1170, InV1188, az InV1310 és az InV1266 CL hibridünk méltán került repcevetőmag-kínáltunkba. Sőt, ezek mellett, de csak korlátozott darabszámban legújabb fejlesztésünk, az InVigor2040 is elérhető lesz az idén. Hibridjeinket többéves eredménysorok segítségével, a termésstabilitást szem előtt tartva szelektáljuk.

repce
InVigor® repcehibridek a BASF kisparcellás kísérleti telepén (2024)

A magas terméspotenciál mellett fontosnak tartjuk a magok becőkben való megőrzését, ezért külön vizsgálati módszereket vezettünk be, hogy mérhetővé tudjuk tenni hibridjeink kipergés-ellenállóságát. Az egyik legjobb eredményt az InV1266 CL hibrid érte el, mely a magas terméspotenciál és termésstabilitás mellett még herbicidtoleranciával is rendelkezik, így Clearfield® gyomirtási rendszerben is használható, és az alacsony kipergés miatt az árvakelések számát is redukálni tudjuk.

Alapvető célunk a magok egészségének fenntartása az olyan betegségekkel szembeni harcban, mint pl. a fóma, ezért hibridjeink rendelkeznek a tolerancia kialakításáért felelős génekkel.

A repcetermesztés kiemelkedő eleme a repce megfelelő időben történő növekedésszabályozása. A helyes időzítés elősegítésére kísérletekben megvizsgáltuk az InVigor® repcék regulációs érzékenységét, melynek köszönhetően tovább tudtuk pontosítani piacvezető regulátorunk, a Caramba® Turbo kijuttatási javaslatát.

Az elmúlt években a magyar termelők magas szinten elsajátították a repcetermesztés növényvédelmi technológiáját, mely sikerekhez a BASF növényvédő szerek is hozzájárultak. Úgy gondolom, ma már nincs olyan termelő, akinek be kellene mutatni a Pictor® Active és Caramba® Turbo gombaölő szereket vagy a metazaklór alapú Butisan® Complete és a herbicidtolerancia elvén működő Clearfield® gyomirtási technológiákat.

A BASF ugyanilyen elhivatottsággal, minőségi elkötelezettséggel lépett a repcevetőmagok piacára, és honosítja meg az InVigor® márkanevet a közös repcetermesztési sikerek érdekében.

Oczot Márton
repce-termékfelelős

Basf Partner