fbpx
335183

InV1310 – lendületben

Írta: Agrárágazat-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 02. -Hirdetés

Az InV1310 őszi káposztarepce-hibridünk a magyarországi kínálatunk legújabb tagja. Debütálása annak köszönhető, hogy magyarországi körülmények között elérte azt a kvalitást, amelyet mi megkövetelünk. Lendületes fejlődésének, jó adaptációs készségének és magas terméspotenciáljának köszönhetően találkozhatunk vele a 2023-as évtől.

Portfóliónk új tagja, az InV1310 a magasabbra növő hibridek sorát erősíti a kísérletekben mért, átlagosan 150–170 cm magasságával (1. kép). Kiváló betegségtoleranciája a fómás szárrák, illetve a fehérpenészes rothadás ellen egyaránt megmutatkozik. Tőszámkísérleteinkből kiderült, hogy 400 000 tőszámnál mutatja a legstabilabb termést, de kisebb mértékű tőpusztulást kiválóan tolerál. Az InV1310 őszi fejlődése erőteljes, a növény zömök jellegű lesz, ami tavaszra fokozódik, és gyakorlatilag az egyik legdinamikusabb fejlődésű hibridünk egyike. Az őszi regulációs érzékenysége kiváló, így 8-10 levél környékén is jó hatékonyság érhető el a kezelést követően. Tavasszal már inkább közepesnek mondható, így mindenképpen törekedni kell a korábbi kezelésre. Magas, erőteljes, vastag szárú növény, ami az oldalelágazásaira is igaz, és ez látványban is sok esetben kiemeli a fajtasorokból.

1. kép. InV1310-es repcehibrid

Az eddig már megszokott InVigor® hibridektől eltérően pár nappal később kezdi meg virágzását, és pár nappal később is érik be vizsgálataink alapján. A megkésett vetéshez való alkalmazkodóképessége jó. A széles sortávú vetési kísérletek azt igazolták, hogy az InV1310-es hibrid alkalmas lehet erre a technológiára is, és sikeres eredményeket lehet vele elérni, évjárattól függően.

A hibrid erősségei közé tartozik a jó adaptálhatósága, hiszen a legtöbb kísérletünkben talajtípustól és intenzitástól függetlenül stabilan szerepelt. Meghálálja a magas intenzitást, de extenzívebb körülmények között is megbízhatóan jól szerepel. Ez az egyik oka, hogy a 2023-as szezonra már elérhetővé válik Magyarországon is.

Számos helyszínen és számos évjáratban megmutatta, hogy igen magas termésátlagra képes, és ezt stabilan tudja biztosítani. Az országosan beállított 6 helyszíni átlag alapján 4,8 tonnás termésátlagot (1. ábra) tudott elérni a 2021/22-es szezonban, ahol egyaránt találkozott az egész éves aszállyal, illetve a kora tavaszi hideghatással. Olajtartalmát tekintve a közepes tartományt képviseli, míg ezermagtömege kiemelkedő.

Összességében az InV1310 egy lendületesen fejlődő, erős, vegetatív tömegű hibrid, amely stabilitásával és számos körülményhez való kiváló alkalmazkodóképességével vívta ki magyarországi forgalomba hozatalát.

Tóth Attila
fejlesztőmérnök

Basf Partner