Kalászos és szója, a Karintia két zászlóshajója

Írta: Kristóf Imre - 2023 június 02. -Hirdetés

A Magyar Növénytermesztésért termékdíját kapta a szójával az energiafüggetlenebb és kiszámíthatóbb jövőért pályázatával a Karintia Kft. A szója mellett bemutatták kalászos vetőmag kínálatukat is a hódmezővásárhelyi kiállításon.

Számos pályázat közül a Karintia Kft. szójás pályázatát részesítette elismerésben a neves szakemberekből álló zsűri a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Különösen örülünk ennek a díjnak, mert megerősít bennünket abban,  – amit már régóta mondunk -, hogy a szója egy fontos és kiemelkedően megbízható növény. 2022 az időjárás tekintetében nagyon szomorú év volt, de a szója ebben a kritikus évben is meg tudta mutatni azt, hogy mennyire stabilan tud teljesíteni – nyilatkozta stábunknak Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője.

Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője
Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője

Szója- és kalászosvetőmagok kiállítása

A Karintia Kft.-t a Pannon régióra nemesített bőtermő és prémium kalászosairól és a szuperkoraitól (000) egészen a késői (I-II) éréscsoportú szójafajtákról ismerheti a legtöbb gazdálkodó.  Ugyanakkor nagyon széles inputanyag kínálatukon túl, az egész ország területén foglalkoznak terménykereskedelemmel is.  

– Ausztria keleti részén, egy nagyon száraz régióban, ahol akár 400 mm alatt lehet az éves csapadékmennyiség, ott nemesítik ki azokat a fajtákat, amiket kiválasztunk és Magyarországra behozunk. Nagyon széles portfóliónk van, és az inputanyagok drasztikus drágulása miatti nagyon nehéz helyzetben kínálunk a gazdálkodóknak alternatívát. Ugyanis a mi fajtáink alacsony tőszámmal vehetőek, nagyon magas a betegség-ellenálló képességük, ezáltal kevesebb inputanyag-ráfordítást igényelnek. Továbbá nagyon jó a nitrogénhasznosító képességük, ezáltal kevesebb nitrogénműtrágyát kell felhasználni a termesztés során. Kalászosainkból főleg az őszi búza és az őszi árpa az, ami Magyarországon elérhető a portfóliónkban. A gazdálkodóknak kínálunk két- vagy akár hatsoros őszi árpát, takarmány- és sörárpát. Búzából pedig a szálkástól a tarkalászúig, a takarmány minőségűtől a malmi minőségig nagyon széles kínálattal állunk a gazdálkodók részére.

Fajtabemutató
Fajtabemutató Marcheggen (Ausztria) (Fotó: Horizont Média: Kristóf Imre)

Extenzív termesztésre is javasolnak fajtákat

A gazdálkodók a magas inputanyag költségek és az alacsony terményárak láttán változtatni fognak a fajtaválasztási stratégiájukon. A döntésben elsősorban a költségek fognak irányt mutatni. Ez annyit jelent, hogy a biztonságé lesz a főszerep, azaz az alacsony költséggel termeszthető fajták kerülnek fókuszba.

A mostani szélsőséges időjárás és az inputanyagok árrobbanása miatt, akár az extenzív termesztés is előtérbe kerül het. A fajtakínálatok követik-e ezt az igényt?

– Nagyon sok olyan fajtánk van, amelyek akár extenzív termesztésre is alkalmasak. Az ilyen irányú igényeket is ki tudjuk szolgálni bő kínálatunkkal. Ugyanakkor rámutatunk, hogy a vetés és a vetőmagköltség a termesztési költségeket nézve mindössze 10 százalékot tesz ki, ám az eredményesség szempontjából 25-30 százalékot jelent az, hogy milyen fajtát választok. Olyan ez, mint a szerencsejáték, a pókerasztalnál, aki nem rakja be a megfelelő kezdő téteket, az játszani se tud. A vetőmagválasztásnál indul el tulajdonképpen az egész termesztés sikeressége.

Szaktanácsadás több helyszínen
Szaktanácsadás több helyszínen

Határjáró turné indul

– Minden gazdát szeretettel várunk az elkövetkezendő rendezvényeinken, a Szántóföldi Napokon Mezőfalván, illetve egy határjáró turné sorozaton, amelyet most fogunk elindítani. ezzel kapcsolatban a Facebook oldalunkon és a honlapunkon tudnak tájékozódni – nyilatkozta stábunknak Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője. A határjáró rendezvénybusszal szakembereink 9 helyszínen állnak a gazdák segítségére. További részletek: www.karintia.hu

Karintia Kft.