Bezárás

A toxin csökkentése folytatódik: Osiris® Next

Írta: - 2022 február 11. -Hirdetés

A kalászfuzárium, illetve a gomba által termelt toxinanyagok, elsősorban a DON-toxin nagy kockázatot jelent a gazdálkodó számára, noha a fuzáriózisos járványos évek 10 évente kb. 2-3 alkalommal fordulnak elő. Mégis, ha nem figyelünk oda, és a DON-toxinszint az előírt határérték fölé emelkedik (étkezési búza esetén 1,25 mg/kg, durumbúza esetén 1,75 mg/kg), akkor a megtermelt termény nem értékesíthető, az addigi munka, a befektetett pénz kárba vész.

A BASF több évtizede, évenként számos kísérletben, sok-sok parcellán vizsgálja a kalászfuzárium elleni védekezés lehetőségeit, aminek korábbi eredménye a kimagasló hatékonysággal rendelkező Osiris® volt. A hatóanyag-kivonások miatt 2022-ben az Osiris® már nem használható fel. Az utóbbi években a kutatásaink e termék utódjának a kifejlesztésére irányultak, e célból rengeteg európai és hazai kísérletet állítottunk be. A kísérleteinkben természetes és nem mesterséges fertőzést használunk, miáltal a fuzáriumtörzsek előfordulása, a fertőzés megindulása és lefutása nem irányított, és így sokkal jobban hasonlít az üzemi körülményekre.

A kutatási eredmények alapján, illetve a BASF szakmai tudásának, tapasztalatainak felhasználásával választottuk ki az új kalászfuzáriózis elleni, magas szintű toxinszintcsökkentésre alkalmas megoldást, az Osiris® Next csomagot.

Az Osiris® Next két azol hatóanyagot tartalmazó termék kombinációja. A Revystar® az új fejlesztésű azol hatóanyagot, a Revysol®-t, az Innox®pedig a kalászfuzárium ellen jelenleg a leghatékonyabbnak számító protiokonazolt tartalmazza. A két termék külön-külön sokkal alacsonyabb hatású, mint együtt kijuttatva. Ez utóbbi köszönhető részben a két azol hatóanyag egymást felerősítő hatásának, amit már az Osiris® esetében is tapasztaltunk. Másrészt a Revystar®, mint a Revycare® esetében is, speciális formulációval rendelkezik, és ennek hatására jobb a kombináció terülése a növényen, a kalász felületén, és a permetezés után gyorsan több hatóanyag képes a növénybe, a kalászba, a magkezdeményre jutni (1. ábra).

A kalászvédelem során további fontos feladat, hogy a felső leveleket megóvjuk a kései levélbetegségektől (vörösrozsda, szeptóriás betegségek, pirenofórás levélfoltosság). Az Osiris® Next ezek ellen a betegségek ellen hatékonyabb megoldás, mint a csomagban lévő termékek külön. Az elmúlt években folytatott hazai és európai szántóföldi kísérletek bebizonyították, hogy az Osiris® Next eredményesebben csökkenti a DON-toxinszintet az Osiris® 2,0 l/ha-nál, és a kalászfuzárium elleni legmagasabb tudással rendelkező készítmény szintjén vagy annál jobb hatékonysággal rendelkezik (2. ábra).

Az Osiris® Next csomag 6,5 ha kezelésére alkalmas (Revystar® 0,75 l/ha + Innox® 0,75 l/ha). Ahogy eddig is javasoltuk, a legmagasabb toxinszintcsökkentés a teljes virágzásban történő kijuttatással érhető el.

BASF Hungária Kft.

www.basf.com; www.agro.basf.hu

Basf Partner