Bezárás

Így növelheted a szántóföldi permetezés hatékonyságát

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 02.

Óvja a környezetet, növeli a szántóföldi permetezés hatékonyságát, óránkénti időjárási előrejelzést (5 napos) ad, és növénykultúrára szabott permetezés-technikai javaslatokkal, fúvókaválasztási ajánlattal segíti a gazdálkodókat.

Megjelent a Syngenta digitális termékeit fémjelző Cropwise-család első tagja, a Spray Assist permetezési applikáció. A termék a vállalat digitális és technológiai csapatának közös fejlesztése.

 

Mezőgazdasági mobil alkalmazás - permetezés támogatása
Nagyot léptünk a digitalizáció területén, de még van hova fejlődnie az agrártermelőnek (Fotó: Syngenta)

 

Komplex megoldások a fenntarthatóság szellemében

„Az elmúlt évtized rendkívül nagy előrelépést hozott az agrárdigitalizációban. A világ vezető agrárvállalataként a Syngenta számára stratégiai kérdés, hogy a mezőgazdasági termelők számára olyan a fenntarthatóságot is szem előtt tartó komplex megoldásokat fejlesszen, amelyek hozzájárulnak gazdálkodásuk eredményességéhez. Ennek fontos szeletét jelentik a digitális megoldásaink, amelyek Cropwise márkanéven jelennek meg. Az első hatékony platformunk, a Spray Assist előnyeit már a magyar gazdálkodók is kihasználhatják” – ismertette Heicz Péter, a Syngenta agrár-innovációért felelős dél-kelet európai vezetője.

 

A Syngenta technológiai és digitális csapata közös fejlesztése

A Spray Assist alkalmazás segíti a termelőket a permetezés optimalizálásában és a hatékonyság növelésében.

„Magyarországon 17 éve végzünk alkalmazástechnikai vizsgálatokat, amelyek megmutatják, hogyan dolgoznak adott környezetben a Syngenta termékek, például a különböző típusú fúvókákkal. Ezekben hatékonysági vizsgálatokat és a növényeken lerakódott hatóanyag mennyiség visszamérését is elvégezzük. A helyes időpont megválasztása egyrészt a permetezés eredményességét, tehát magát a hatékonyságot biztosítja, másrészt figyelni kell arra is, hogyan lehet óvni a környezetet az elsodródás csökkentésével a permetezés során. A kísérleteink bizonyították, hogy a permetezőgépek beállításának és üzemeltetésének apróbb finomhangolásai milyen jelentős különbségeket okozhatnak az elért eredmények között” – hangsúlyozta Máté Endre, a Syngenta Duna-régiójának növényvédelmi fejlesztési vezetője.

 

Mezőgazdasági mobil alkalmazás - permetezés támogatása
Mobil applikáció segíti a mezőgazdasági munkát, ezen belül is a permetezést (Fotó: Syngenta)

 

Magyar nyelvű, okostelefonokra optimalizált

A Cropwise Spray Assist-ban a felhasználó egyszerűen kiválaszthatja a kezelendő növényfajtát, a permetezés célját és a növény fejlettségi állapotát. Az applikáció segít a legfontosabb paraméterek beállításában, köztük a megfelelő fúvóka kiválasztásában, a permetlé mennyiségének meghatározásában, valamint a haladási sebesség és a permetezési nyomás megválasztásában.

Az alkalmazás ötvözi a legmegbízhatóbb időjárási modelleket és segít a felhasználónak a legalkalmasabb időszak kiválasztásában. A tervezett permetezés közeledtével értesítést is küld a felhasználónak: ebben órára lebontva megmutatja, hogy mikor a legmegfelelőbbek az időjárási feltételek adott területen.

A kockázati szintekre is ad javaslatot, hogy a kiválasztott időben ajánlatos-e elvégezni a beütemezett permetezést. A Spray Assist használatával meg lehet tervezni a heti permetezési menetrendet, fel lehet készíteni a permetezőgépet, így optimalizálni lehet a permetezés hatékonyságát. Azáltal pedig, hogy a permetlé elsodródás akár 90%-ban csökkenthető, a gazdálkodó óvja a környezetet is.

 

Mezőgazdasági mobil alkalmazás - permetezés támogatása
A permetező app jelenleg szántóföldi kultúrákra optimalizált, de fejlesztése folyamatos (Fotó: Syngenta)

 

A Cropwise Spray Assist alkalmazás jelenleg a fő szántóföldi kultúrákban használható, de ez a későbbiekben bővülhet majd, például zöldségfélékkel. Adatbázisa 10 vezető fúvókagyártó 600 fúvókatípusára vonatkozó adatait tartalmazza.

Az ingyenesen használható applikáció letölthető Androidra és iOS-re.

 

Forrás: Syngenta, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc