fbpx

Indulónak, tavaszra

Írta: - 2022 február 11. -Hirdetés

A növények igényének megfelelő, okszerű tápanyag-utánpótlás szerepe, a hatékony formák használata egyre inkább felértékelődik. A megfelelő termék az indokolt dózisban elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez. A Yara termékek a hatékonyság jegyében készültek, és a változó körülmények között is megfelelő alapot jelentenek.

Yara növényvédelem

Növényspecifikus lombtrágyák

A Yara kínálatában kiemelt szerepe van a növényspecifikus lombtrágyáknak. A YaraVita Gramitrela kalászosok, a Brassitrel Pro az olajosok számára legfontosabb tápelemek magas koncentrációjú összetétele. Igen alacsony, már 2–4 l/ha dózisban tartalmazzák gyakorlatilag a növények teljes igényét a számukra fontos mikroelemekből, jelentős mezoelem-kiegészítéssel. Kijuttatásuk időzítése a korai időszakban (bokrosodás, rozettás állapot) javasolt, ugyanis az ekkor fellépő, látens hiányok már ebben az időszakban jelentős kiesést okoznak. Az okszerűség jegyében célszerű nagyobb teret adni a talaj- és levélvizsgálatok elvégzésének és értelmezésének. A Yara Megalab levélvizsgálata néhány napos átfutási határidővel megmutatja az aktuális tápanyag-ellátottságot, így gyors és pontos beavatkozást tudunk megtenni. Javaslatunk a korai időszakban növényspecifikus összetételű lombtrágya (YaraVita Gramitrel kalászosokban, Brassitrel Pro repcében) kijuttatása. Ezek magas koncentrációban tartalmazzák az ekkor szükséges tápelemeket, valamint a felvételt segítő és tartamhatást is biztosító anyagokat. Kiegészítésre, illetve indokolt esetben egy tápelemes lombtrágyák (pl. Bortrac, Zintrac, Molytrac stb.) állnak rendelkezésre. Az elmúlt néhány év tavaszi időjárására visszagondolva az általános kondicionálás szerepét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ilyen célra az NPK-alapú, mikroelemes termékek használata javasolt. Folyékony formában a YaraVita Universal Bio, míg kristályos, vízoldható lombtrágyaként a Folicare 18-18-18. Dózisuk 3–5 l vagy kg/ha. Ideális partnerei a legtöbb növényvédő szernek, illetve YaraVita terméknek is. Több termék egyidejű kijuttatása előtt mindig célszerű a Tankmix folyamatosan bővülő adatbázisának böngészése a keverhetőség ellenőrzésére.

Yara növényvédelem
YaraVita Gramitrel – őszi kalászosok – komplex kezelés

A tavaszi NPK-kijuttatás ideális eszközei a YaraMila termékcsalád mikroelemes, különféle összetételű tagjai (8-24-24, 7-20-28, 16-27-7, 14-14-21). Akár a vetést megelőzően, de a vetőgéppel való kijuttatás során is pontos adagolást tesznek lehetővé. A versenytársakkal való összehasonlításban már alacsony talajnedvesség mellett is rendkívül gyors oldódásukkal emelkednek ki a sorból. A vetés során, ha van lehetőségünk, ne maradjon ki a mikrogranulált formájú starter műtrágya sem (Yara NP Starter). Kisebb dózisban ugyan, de alacsonyabb nedvességtartalom mellett is gyorsan ható formában biztosítja a gyökérfejlődéshez szükséges tápelemek mennyiségét. Kijuttatása közvetlenül a magárokba történik, így azonnal felvehető a csírázást követően. Alacsonyabb dózisából (10-20 kg/ha) kifolyólag nem juttatható ki a teljes mennyiségű foszfor- és egyéb tápelemek mennyisége, viszont, ha csak az elmúlt pár év vetést követő néhány hetes időszakára (hideg talaj!) tekintünk vissza, kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen típusú termék kiegészítő jellegű használatára.

A teljes technológiai javaslatok, elérhetőségek a www.yara.hu honlapunkon érhetőek el.

Makra Máté
+36-30/785-6549

Yara Hungária Kft.