Bezárás

KEK miniszteri találkozó Budapesten a zöld növekedés jegyében

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 16.

Budapest, 2013. április 16., kedd (MTI) – A zöld növekedés jegyében tartanak kétnapos miniszteri találkozót a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) 18 tagországának és több nemzetközi szervezetnek – EU, FAO, Kárpátok Egyezmény – a képviselői Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

A tanácskozást üdvözölve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fórum keddi nyitónapján emlékeztetett: a résztvevők olyan kiemelt témákban oszthatják meg egymással politikai nézeteiket és szakmai ismereteiket mint a fenntartható mezőgazdaság, az élelmiszerbiztonság, valamint az élhető környezet kialakítását célzó vidékfejlesztés kérdésköre.

 

 

KEK miniszteri találkozó Budapesten a zöld növekedés jegyében

 

 

A “Zöld Növekedés – előtérben a vidékfejlesztés” című tanácskozás megnyitóján a magyar tárcavezető hozzátette: a zöld növekedés és a fenntartható fejlődés egymástól elválaszthatatlan fogalmak.

Fazekas Sándor emlékeztetett: Magyarország most negyedszer tölti be a KEK elnöki tisztségét.

Ezt páratlan lehetőségnek nevezte Magyarország számára, ugyanis az év második felében a visegrádi csoportnak is Magyarország lesz a soros elnöke, és a kormány kiemelt figyelmet fordít a regionális kapcsolatok fejlesztésére.

Pröhle Gergely, a Külügyminisztérium (KüM) helyettes államtitkára a tanácskozáson jelenlévőket köszöntve arról beszélt, hogy Magyarország számára fontos a mostani miniszteri találkozó, mivel az unió bővítési folyamatának lelassulásával megnőtt a Közép-európai Kezdeményezés jelentősége.

A regionális együttműködés előnyöket kínál a térség országai számára, és nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a KEK-tagországok fele már az unió tagja, míg a másik fele törekszik az EU-tagságra – tette hozzá.

Rámutatott: a térség országai hasznosíthatják a nyugat-európai fejlődés tapasztalatait többek között a fenntarthatóság és a környezetvédelem területén is.

Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: szerdán a tanácskozás résztvevői várhatóan elfogadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben a KEK-országok, szem előtt tartva a zöld gazdaság és a vidékfejlesztés jelentőségét, hangsúlyozzák elkötelezettségüket az európai régió fenntartható fejlődésének előmozdítása iránt.

 

MTI 2013. április 16.