fbpx

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zalában

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 16.

Zalaegerszeg, 2013. április 16., kedd (MTI) – Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zala megyében. A tavaszi árpát már elvetették, a közel 67 ezer hektárnyi, tavaszi vetésre váró területen összesen 3700 hektáron került eddig földbe a vetőmag – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.

Horváth Gyula beszélt arról is, hogy tavaszi árpából és zabból a tervezettnél lényegesen kevesebbet tudtak elvetni, mert a csapadékos időjárás késleltette a tavaszi munkákat.

 

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zalában

 

Tavaszi árpával a tervezett 3400 hektár helyett csak 1600 hektárt tudtak bevetni, a zab vetésterülete pedig a tervezett 1080 hektárról 390 hektárra csökkent.

A tervek szerint napraforgót 5145 hektáron, kukoricát pedig 49 ezer hektáron termesztenek.

Eddig a vetésterület másfél százalékán vetették el a magot.

Megkésett az őszi vetésű növények műtrágyázása is, mert sokáig nem lehetett rámenni munkagépekkel az átnedvesedett földekre.

A közel 32 ezer hektárnyi terület 80 százalékán már sikerült befejezni a fejtrágyázást, de az őszi kalászosok gyomirtását csak 6 ezer hektáron tudták elvégezni.

Az igazgató elmondta, a napsütésnek és a szeles időjárásnak köszönhetően napról napra csökken a belvízzel borított és a károsan átnedvesedett terület nagysága.

A belvizesedés Zala megyében inkább az ártéri területeket, réteket, legelőket érintette.

A mezőgazdasági művelés alá vont területből 1470 hektárnyi szántót borított el a belvíz és 3560 hektáron nedvesedett át károsan a talaj.

Hozzáfűzte, ár- és belvízkár miatt mindössze egyetlen, 15-20 hektárnyi területet érintő bejelentés érkezett az igazgatósághoz.

Az őszi vetésű növények viszonylag jól vészelték át a telet, nem szenvedtek súlyosabb károsodást, a határ közepes képet mutat.

 

MTI 2013. április 16.