fbpx

Soltvadkert felkerült Európa bortérképére (Videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 február 08.

Uniós oltalom védi ezentúl a Soltvadkerti Ezerjó borokat. Négy és fél év munkájának eredményeként a Soltvadkerti Ezerjó fehérbor, pezsgő és töppedt szőlőből készített desszert bor bekerült az oltalom alatt álló Eredetmegjelölések Európai Nyilvántartásába (OEM).

 

 

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés az Európai Unióban olyan mezőgazdasági termékek nevét védi, amelyek előállítása hagyományokhoz, egy meghatározott földrajzi területhez kötődik.  A Soltvadkerti Ezerjó is felkerült arra az uniós listára, amin a híres bordói, rajnai és magyar borok: így az egri bikavér és a tokaji aszú is találhatóak.

 

Két OEM bor a Kunságról

– Egyre nagyobb jelentőségük van az eredetvédett termékeknek, és úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak Soltvadkert városának, hanem a Kunsági Borvidéknek is jelentős lépés. Két eredetvédett bejegyzett bor van most már a Kunsági borvidékről, az Izsáki Sárfehér és a Soltvadkerti Ezerjó – mondja Frittmann János borász, a Frittmann Borászat ügyvezetője és a Soltvadkerti Hegyközség elnöke. János ez utóbbi munkakörében kollégáival, és Keresztes József borvidéki titkárral közel 5 éven át dolgoztak azon, hogy az oltalmi kérelemből a bejegyzés megszülethessen. Az Agrárágazat arra kérte a borászt, hogy mutassa be, milyen értékei vannak a Soltvadkerti Ezerjó bornak.

 

Soltvadkerti Ezerjó

 

– Az ezerjó egy magyar történelmi fehérbort adó szőlőfajta, a kunsági borvidéken belül a kövidinka és a kadarka mellett a soltvadkerti térség egyik legrégebb óta termesztett fajtája, ami most reneszánszát éli – (János közben felbont egy palack Soltvadkerti Ezerjót és a poharába tölti.) – Ez egy 2020-as évjárat, zöldes-sárgás színe van, ami ma divatos szín. Rendkívül gyümölcsös illatokkal, markáns savakkal, hosszú utóízzel rendelkezik ez a bor, ami akár aperitifként előételekhez, sültekhez is fogyasztható. Ez a régi magyar fajták közül az egyik legjobb (ha nem a legjobb).

 

Almás-körtés, mézédes

Az ezerjó szőlőből jó évjáratban mézédes desszertbor is készíthető. A töppedt szőlőből, hagyományos fahordós érleléssel előállított változata szintén az Európai Unió eredetvédett borai közé kerülhetett – mondja Frittmann János a borászat ászokterében lévő fahordók között, miközben az egyik hordóból a poharába enged az előbbinél jóval sötétebb, aranysárga színű bort.

 

Soltvadkerti Ezerjó

 

– Ez a poharamban lévő ezerjó töppedt szőlőből készült. Nem minden évjáratban, és csak két három hordóval készítünk mindössze belőle. Teljesen más ízvilágot mutat, mint egy reduktív bor. Aszalt körte, alma, fahéj, mézes illat és ízvilágok keverednek benne. Mi nem kívánunk egy nagyon világos bort készíteni a töppedt szőlőből. Olyanra hagyjuk, ahogy tulajdonképpen a tőkéről leszedjük, és kipréseljük a bogyókat. Természetesen ennek magas cukortartalma van, képes összetöppedni addig, mintha egy 3-4 puttonyos aszú lenne. De nem is a cukor a leglényegesebb: harmonikus, a finom savai teszik teljessé az ízét. Méltó lezárója egy finom vacsorának vagy egy ebédnek, akár desszertek mellé is. Ez a fajta tökéletesen alkalmas erre is.

 

Pezsgő is készül az ezerjóból

Uniós oltalmat kapott a Soltvadkerti ezerjó pezsgő is. Különleges ízvilágával a Frittmann Pincészet pezsgője máris nagy sikert aratott a szakmai körökben. Frittmann János – ahogy illik – óvatosan, durranásmentesen bontja ki az üveget, és lassan tölti ki a pohárba a gyöngyöző nedűt.

 

Soltvadkerti Ezerjó pezsgő

 

– Ez egy palackerjesztésű, eredetvédett, Soltvadkerti Ezerjó pezsgő. Magában hordozza a fajtának a jellegzetes illat és ízvilágát, amivel újat mutathattunk a borversenyeken. Nem egy megszokott chardonnay, vagy pinot noir-alapú pezsgő, talán ezért is vagyunk vele sikeresek a világ borversenyein pezsgő kategóriában és Magyarországon a gasztronómiában is. A minőségét az is fémjelzi, hogy Brüsszelben a tavalyi évben aranyérmet nyertünk vele.

 

Mennyi munka volt ebben, hogy a Soltvadkerti Ezerjó bor és pezsgő eredetvédett lett?

– Sokat kellet dolgozni vele hegyközségi és borászati szinten is. Be kellet mutatni a forgalomban lévő borokat, a jellemzőikről termékleírást kellet készíteni, amit meg kellett védeni, hogy miért más, különleges a soltvadkerti termőtáj. Dolgozni kellett vele, mint minden mással természetesen, de hiszem, hogy hosszú távon ez meg fogja hozni a gyümölcsét, hogyha jól sáfárkodnak vele az utódok. Az ezerjó egy régi, lesajnált fajta, amiről kiderült, hogy rendkívül nagy minőséget és lehetőséget hordoz magában. Biztos vagyok benne, hogy ha a későbbiekben jól használják az utódok, a fiatal borászok, ennek óriási jelentősége lesz.