fbpx

Búza: sok gazda kivár, súlyos liszt- és kenyéráremelés jön

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 16.

A gazdák súlyos áremelkedéseket kénytelenek ellensúlyozni, ráadásul az egész világpiacon hiány van búzából. Ez az oka annak, hogy a malmok máris 40(!) százalékos lisztáremelést jelentenek be, ami a kenyér árát is várhatóan megdobja jövőre.

 

Gabonaraktár
Gabonaraktár. Aki nem készletezett be, most már nehezen jut hozzá

 

Ezért nőtt a búza ára

Ősz elejétől jönnek a hírek arról, milyen nagyszabású mennyiségi csökkenések történnek a búzakibocsátásban. Az oroszok számításai szerint  5-6 millió tonnával kevesebbet exportálnak 2021/22-ben, mint amit a korábbi becslések jeleztek. Ez 17 százalékos csökkenés, és ehhez járul hozzá Kanada hasonló bejelentése: ők 40 százalékkal mérsékelhetik a búzakivitelt. Így nem csoda, hogy a párizsi tőzsdén a decemberi búzára már 269 euróért (96 ezer forint) is kötöttek üzletet. Itthon is van gazdaság, ahol a telephelyeken meghaladta a 90 ezres árat a búza, és sok gazda most kivár, hátha talál vevőt 100 ezer forintos tonnás áron – írta laptársunk, a MezőHír pár hete. Erre azért is lenne igénye a gazdáknak, mert az energia- és műtrágyaárak emelkedése jelentősek növeli a kiadásaikat.

 

liszteszsák
Lisztraktár egy észak-magyarországi malomban. Jövőre drágábban hozzák majd ki…

 

Búza van, de már mindet lekötötték…

A globális áremelkedés persze továbbgyűrűzik a termékláncon. A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban – hangzott el nemrég az InfoRádióban. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy az elmúlt 7-8 év csöndje után a hetekben drasztikus áremelkedés kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is. A szakemberek kicsit túlzónak tartják az említett 40 százalékot, de abban egyetértés van, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű, 10-15 százalékos drágulás várható jövő év elején. Nem is csak a búza árának kétszeresre növekedése a probléma, hanem lassan már az áruhiány is: akkora a globális kereslet, hogy a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni. Bár pár hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, a készleteket már lekötötték. Hollósi Dávid szerint, aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá.