fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 02.

A megugró globális kereslet az energia iránt a különféle nyers- és alapanyagpiacok mellett a terménypiacokat is nyomás alá helyezte. A lassan induló betakarítás és az intenzív, bár lokálisan jelentős eltérést mutató áruhiány eredményeként az európai árak mozgása elszakadt az amerikai árak alakulásától. Vélhetően a betakarítás előrehaladtával csökkenhetnek a piacok között kialakult eltérések.

Kukorica

Az északi féltekén jelenleg folyik a kukorica betakarítása. Az amerikai adatok egyelőre biztatóak, ráadásul október elejére már közel 30%-át betakarították a vetésterületnek, ami az elmúlt évek átlagához képest 5–8%-kal nagyobb arány. Az eddigi eredmények alátámasztják a szeptemberi prognózist, mely szerint az Egyesült Államok várhatóan 380 millió tonna kukoricatermést fog betakarítani. Ennek megfelelően az árak a chicagói tőzsdén kevésbé mozogtak, jelenleg a nemzetközi piacon a potenciális importőrök számára az amerikai kukorica a leginkább versenyképes.

Az európai helyzet élesen eltér a tengerentúlon tapasztaltaktól. Bár a termésvárakozások változatlanul optimisták, különösen igaz ez Franciaországra és Ukrajnára, a betakarítás üteme az elmúlt években megszokottól elmaradt, így, ha átmenetileg is, október elejére kevesebb áru került a raktárakba, kikötői terminálokba. A kialakult helyzetet jól mutatják a párizsi árutőzsde kukoricaszekciójának jegyzései is: a különböző lejáratok árazása a közeli (november, január) határidők esetén magasabb, tehát a novemberi szállítású kukorica drágább, mint a januári vagy akár a márciusi (inverz piac).

MATIF kukoricaMATIF, kukorica, 2021. november

CBOT kukoricaCBOT, kukorica, 2021. december

A fentieken túl jelentős hatása lehet a terményárak alakulására az energiahordozók piacán kialakult árrobbanásnak is. Ez egyrészt jelentősen emeli az eddig is magas szállítási díjakat, másrészt a terményszárítás költségei is megemelkedtek, továbbá, ami talán a leginkább érezhető az egész európai piacon, a műtrágyaárak erőteljes emelkedése is tetten érhető, hiszen a műtrágya gyártásához a gáz nem csupán energiaforrás, egyben alapanyag is.

A felsoroltak – lassan induló betakarítás, energiaárak emelkedése, kereslet – mindegyike érvényes a magyarországi helyzetre is. Mindezeken felül, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) október elején publikált betakarítási jelentése alapján a várható terméseredmények elmaradnak a július végén prognosztizált közel 7,5 millió tonnától. Ezzel párhuzamosan az árak történelmi magasságokba értek, kiárazva ezzel minden exportlehetőséget, sőt, október első napjaira az import alacsonyabb áron elérhető Magyarországon; s ez nem csupán a könnyen beszerezhető szerb kukoricára igaz, hanem a román, ukrán, szlovák, de akár még a lengyel származású áru is versenyképesen jelenhet meg nálunk. A betakarítás felgyorsulásával várhatóan az árak némileg közelíthetnek az európai árakhoz, amennyiben azonban ez nem következik be, akár rekordmennyiségű import kukorica is érkezhet Magyarországra. A rekordmagas árak további nem kívánt következménye az élelmiszerárak várható, akár jelentősebb emelkedése, ami az eddigi, már magasan horgonyzó inflációs várakozásokat még feljebb tolhatja.

Búza

A nemzetközi búzapiacokon kialakult árakban szeptember közepéig egy lassú konszolidációnak lehettünk tanúi, majd ezek október elejére Európában – a kukoricaárakkal együtt mozogva – ismét emelkedésnek indultak.

CBOT búzaCBOT, búza, 2021. december

A búza iránti kereslet egyik oka a kukorica részben történő helyettesíthetősége a takarmányiparban. Miután Európában a csapadékos betakarítási szezon következményeként nagyobb mennyiségben termett takarmány minőségű áru, így a vevők ebbe az irányba fordulva a gyengébb minőségi paraméterekkel rendelkező búzákat is elkezdték vásárolni.

A közel-keleti és MAGHREB-országok tradicionális kereslete mellett továbbra is élénk a kínai jelenlét a piacon, várhatóan a globális kereskedett búza mennyisége is emelkedni fog az elmúlt évek átlagához képest.

MTIF búzaMATIF, búza, 2021. december

Oroszország továbbra is magas vámokkal sújtja az exportját, ráadásul – egyelőre meg nem erősített értesülések szerint – október elején akár exportkvóta bevezetése is bekövetkezhet 2022 első negyedévétől kezdődően. Ez praktikusan azt jelentheti, hogy a kvótát elérve Oroszország búzaexportja leáll.

Magyarországon a kukoricabetakarítás megindulásával a búza kereskedelme némileg háttérbe szorult. Vélhetően jelentős mennyiségű áru került betárolásra a további áremelkedés reményében. A belföldi malmok az idei évet jellemzően lefedték búzával, a kereslet inkább exportra, különösen olasz és bosnyák irányba mutat némi aktivitást.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató