fbpx

Durván keményít az óriásbank az agrárfinanszírozásban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 17.

Többé nem finanszíroznak olyan mezőgazdasági tevékenységet, amik környezetszennyező szója- és marhahús-alapanyagokra épülnek.

 

finanszirozas

 

Ennek vége

A BNP Paribas francia pénzintézet hitelező hétfőn közölte, hogy többé nem nyújt finanszírozási szolgáltatásokat olyan ügyfeleknek, akik brazil szójababot vagy marhahúst termelnek vagy vásárolnak az amazóniai esőerdők földjén, amelyet 2008 óta irtottak ki és/vagy alakítottak át mezőgazdasági művelésűvé.

 

finanszirozas

 

Tiltja, támogatja

Európa egyik legnagyobb bankjaként a Paribas emlékeztet: a marhahús- és szójabab-termelés Brazíliában felgyorsítja a legális és illegális erdőirtást, ezzel veszélyeztetve az egész bolygó ökológiai állapotát, jövőjét. A bank nemcsak tilt, hanem ösztönzi is az olyan termelési módokat, amelyek fenntartható alapokon állnak. A közlemény kitér arra is, hogy a brazíliai mezőgazdasági szektorban érintett pénzügyi intézményeknek hozzá kell járulniuk az erdőirtás elleni küzdelemhez. E politika keretében a BNP Paribas csak olyan termékeket vagy szolgáltatásokat nyújt olyan vállalatoknak (termelőknek, húskondicionálóknak és kereskedőknek), amelyek stratégiájával legkésőbb 2025-ig nulla erdőirtás érhető el termelési és ellátási láncaikban.