fbpx

Hárommilliót igényelhet tanyára

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 17.

Az év elején 858 millió forint keretösszeggel meghirdetett Tanyafejlesztési Program felülete 2021. február 18-án nyílik.

 

A pályázati lehetőségről

Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán videóban hangsúlyozta, a tanya a magyar nemzeti örökség része, ezért megőrzését a tárca kiemelten kezeli. A tanyasi életforma reneszánszát éli, hiszen a tanyán lakók 55%-a már nem ott született, hanem a városból költözött ki. A sajátos társadalom-földrajzi, építészeti, nyelvi, és néprajzi formához az agrártárca külön forrásokat is hozzárendelt.

A pályázati lehetőségről, részleteiről korábban itt írtunk.

 

Magyar tanya
Az idei pályázat célja többek között a tanyán élők életszínvonalának javítása (Fotó: Kohout Zoltán)

 

A Tanyafejlesztési Programról

A projekt 2011-es indítása óta összesen 2 761 pályázat részesült támogatásban, több mint 11,2 milliárd forint összegben. A kezdeményezés egyik alapvető célkitűzése a tanyákon élők életszínvonalának javítása, illetve az alapvető infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése. A tanyák nem csupán lakóhelyül szolgálnak, hiszen a speciális létforma szerves részét képezi a gazdálkodás, ezért hangsúlyos területe a mezőgazdasági termelésnek is.
A koronavírus-járvány a vásárlási szokásokat is átalakította, középpontba kerültek a hazai, tanyasi termékeket előállító gazdaságok, ennek köszönhetően a helyi termékek felértékelődtek.
Az idei pályázat támogatási céljai: a tanyán élők életszínvonalának javítása; a tanyai gazdálkodás megmentése; a gazdálkodási feltételek megerősítése; új tanyagazdaságok indítása.

 

A pályázatok feltöltése, szerkesztése, benyújtása:

• 2021. február 18-án, 08:00 órakor nyílik a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. internetes, tematikus felülete.
• 2021. február 25. 08:00 órától 2021. március 04-ig (vagy forráskimerülésig) véglegesíthető, ezzel nyújtható be a támogatási kérelem.

A megítélhető támogatás maximális összege 3 millió forint/pályázó.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc