fbpx

NAK-tagdíj: milliárdos elmaradás, súlyos határidők

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 17.

Sokakat ért hideg zuhanyként a NAK januári tagdíj-egyenlegközlője. Miután a be nem fizetett tagsági díj a 3 milliárdot is meghaladja, most kicsit bekeményít az agrárkamara.

 

tagdíj

 

A kamarához tartoznak

Sokakat nem is csak azért ért meglepetésként a küldemény, mert be nem fizetett tagdíjat róttak ki a vállalkozására. Ennek – a hvg.hu összesítése szerin – az az egyik fő oka, hogy sok cég nyakló nélkül felvesz tevékenységi köröket az engedélyébe. Sokaknak bizonyára nem kézenfekvő, hogy nemcsak a klasszikus mezőgazdasági szakmák tartoznak a NAK-hoz, hanem az élelmiszeripar bizonyos szegmensei (édesség- vagy ásványvízgyártás stb.) is. Így aztán a NAK szempontjából agrárkamarai tagkötelezettség áll elő – vagyis a kamara teljes joggal veti ki a befizetési kötelezettséget.

 

Pótlékok terhelik a késést

Akik tartoznak a kamarának, február 15-ig kellett fizetniük. A tagdíjtartozást lehet vitatni vagy kedvezményes lehetőséget igényelni, de ehhez 20 százalékos pótlékot kell fizetni. Sőt, a márciusig be nem fizetett tagdíjtartozásokat is plusz költség – 5 százalék késedelmi pótlék – terheli, tudtuk meg. Akik pedig ezután sem fizetnek, azoktól, mint minden más közbefizetést, a NAV hajtja be a tagdíjat, de ez is pénzbe kerül a 10 ezer forint behajtási pótlék miatt.

A hvg.hu egyébként közli azt a megnyugtató hírt is, hogy a NAK megerősítette: az egyenlegközlők kiküldése után érkeznek megkeresések a kamara ügyfélszolgálatára. Ezek közül sok esetben magyarázatot, információt kérnek és kapnak a tagok, akik végül jellemzően rendezik elmaradásukat.

 

tagdíj

 

Hatalmas elmaradás

Tavaly egyébként a NAK-nak összesen 18 milliárd forint bevétele volt, amiből bő 10 milliárdot tettek ki a különféle feladatokat finanszírozó állami és EU-támogatások, 7,6 milliárdot pedig a tagdíjak. Ehhez képest hatalmas összeg a 3,2 milliárd forintos követelésállomány, amiben jelentős része van az elmaradt tagdíjaknak.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán