fbpx

A szlovák piacon hamisított erdei méz kerül forgalomba

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 05.

Északi szomszédunknál a méhészek arra hívják fel a figyelmet, hogy a szlovák piacon hamisított erdei méz kerül forgalomba – olvasható a magyar nyelvű Új Szó hírportálján.

Méz
A szlovákoknál hamis erdei mézet is árulnak a piacokon (fotó: Freepik)

Az elmúlt húsz év egyik legnehezebb időszaka

Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője szerint az idei szezon a méhészek – az elmúlt húsz évet tekintve – egyik legnehezebb időszaka. A szeszélyes időjárás következményes, hogy az éves méztermésnek csupán a negyedét gyűjtötték be, a legnagyobb visszaesés az erdei méz kapcsán mutatható ki.

„A csapadékos napok és az azt követő hőhullám kedvezőtlen kombinációja miatt a méhek méztermelésének a feltételei ez utóbbi esetében ugyanis egyáltalán nem voltak optimálisak” – nyilatkozta a szóvivő a szlovákiai napilapnak.

Közben a Szlovákiai Méhészek Szövetsége (SZV) az eladott erdei méz mennyiségének a jelentős növekedését regisztrálta, amelyet a kiskereskedők nagy mennyiségben kínálnak a vásárlóknak, ez pedig lényeges ellentmondás a termelési körülményeket ismerve.

A gyanúsan alacsony árú méznek nincs sok köze az első osztályú minőséghez

Egy kiló valódi erdei méz jelenleg több mint 10 euróba kerül, az ez alatti árak mögött jellemzően hamisított termék van.

A mézhamisítók alapanyaga gyakran Kelet-Ázsiából származik, mesterségesen színezik, rizssziruppal sűrítik.

A méztermelés az elmúlt időszakban úgy duplázódott meg, hogy időközben nem változott az ottani méhcsaládok száma” – mutat rá Pavel Fiľo, az SZV elnöke az alapvető ellentmondásra.

Korábban már az akácméz esetében is hasonló problémát jeleztek a szlovákiai méhészek. Ott az volt a feltűnő, hogy az olcsón kínált akácméznek nem volt meg a jellegzetes, finom illata és íze. Ugyanis ez a rizsszirup hozzáadása esetén elvész.

A szakemberek szerin a mézhamisítók száma egyre nő Szlovákiában, de hallani olyan – a szlovák piacon jelenlévő – gyártókról is, akik a mézet adalékanyagokkal keverik, így növelve a mennyiségét.

Itthon módosították az a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozását, hogy minden esetben fel kelljen tüntetni a címkén a származási országot. Ezzel részben megakadályozhatóak a fenti visszaélések, illetve a fogyasztó is megkapja a megfelelő tájékoztatást.

Forrás: Új Szó