fbpx
778161

Fácántenyésztés agrárkereteken belül – nem csupán levesnek

Írta: Agrárágazat-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 30.

Egy kifejlett fácán általános testhossza 53 és 89 centiméter között változik (ez fajtától is függ). Átlagos szárnyfesztávolsága 70-től 90 centiméterig terjed. Testük tömege pedig nem haladja meg a 750–1300 grammot.

Egyéb jellemzők

Nagy zajjal, de jól repül. Amint az a madárvilágban lenni szokott, a kakasok színesebbek, jellegzetességük a feltűnően hosszú faroktollazat. Poligám állatfaj, akár 8 tyúk tartozik egy kakashoz, de otthon tartás esetén ez 4-5 tyúkkal ajánlott.

Betegségekkel szemben ellenálló. Lényegében mindenevő: az egyes magvakat, bogyókat ugyanúgy elfogyasztja, mint a rovarok zömét. Napközben jellemzően a talaj mentén mozog, míg az éjszakákat rendszerint a magasban, egy fa ágán vagy egy felgallyazott magaslati helyen tölti, ösztönösen óvakodva a ragadozóktól. Több fajtája létezik, ezek közül hazánkban a legnépszerűbbek a közönséges vadász- mellett az arany-, az ezüst-, a gyémánt-, a nyerges, az angol és a királyfácán, de a fehér fácán is kedvelt.

Környezeti igényei

A fácán nagy területigényű állat, mert sok mozgásra van szüksége: egyedenként legalább 3 négyzetméter ajánlott, valamint amennyire lehetséges, sík terepet biztosítsunk számukra, más állatfajoktól jól elkülönítve (nem szeretnek közösködni). Több egyed együttes tartása esetén ajánlott valamely csipkedésgátló eljárás alkalmazása, például az úgynevezett csőrkarikázás. A ragadozók távoltartása érdekében is fontos a terület körbekerítése, esetlegesen a kerítés mentén csapdák elhelyezése is ajánlott.

Kifutójuknak mindenképpen fedettnek kell lennie, mivel még visszavágott szárnyak esetén is kimászhatnak a kerítésen. A körülhatárolt területen a gazdának fákkal és földi menedékházakkal, búvóhelyekkel kell szimulálnia a természetes körülményeiket. Nincs külön téliesített tartásigényük: több fajtájuk egyszerűen hibernálja magát a hideg hónapokra, így elég, ha menedékük védett a széltől és a csapadéktól.

Párzási és költési időszak

A tyúkok párzás célzattal március közepétől felkeresik a kakasokat Ideális körülmények között egy fácántyúk 45-50 tojást is képes lerakni. Ez az időszak április közepétől július elejéig tart. A nyugodt kotlási feltételekhez hozzájárul, ha a fészket körülvevő magasabb növényzetet a gazda érintetlenül hagyja. A bőnek mondható tojáshozam ellenére is átlagosan kevés csibe éri meg a 6 hetes kort, de ez az arány javítható. Ha a tenyésztő rendszeresen begyűjti és keltetőbe rakja a tojásokat, vagy egyszerre 8–12 tojást hagy a tyúk alatt, a túlélési arány 80%-ra nő. A tojásain ülő, majd csibéit vezető tyúkot tanácsos elkülönítve tartani a többitől. Kikelésre a költés 24. napján lehet számítani.

Élelmezés

A fácánok táplálkozásuk során sok fehérjét igényelnek, ezt életük első 3 hónapjában a legegyszerűbben táppal elégíthetjük ki, de a főtt tojás, túró, giliszta vagy csonti is megfelel a célra. Ezt a kort átlépve már önállóan járják be a kifutót, fokozatosan hozzászokva a magvak és zöld növények fogyasztásához. Az állat igényli a tiszta vizet, de a csibék számára ajánlott az ivóvízbe vitamint keverni. Ezenkívül még az is fontos, hogy bőven akadjon számukra a területükön kis méretű kavics. Ezeket a madarak időnként lenyelik, és az apró kavicsok malomkő módjára segítenek nekik az emésztésben. (A csigákat is bátran fogyasztják.)

Télen is figyelni kell a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére: a gazdák egy része ilyenkor darált húst is tesz az etetőjükbe a takarmány mellé (ami megegyezik a csirkéével). A másik megoldás a keletkező szag miatt nem túl szomszédbarát: helyezzünk a madárházba egy konténert, amibe már előzőleg beletettünk egy rongyot vagy habgumit, majd öntsük le húslével. Így 2-3 nap alatt kukacok jelennek meg a konténerben, ami gazdag fehérjeforrást biztosít a madarak számára a rovarszegény időszakban.

Jövedelmezőség, hasznosítás

Érdemes dekorációs célokra mint látványállatot tartani, hiszen a szép tollak sok ember érdeklődését felkeltik: előszeretettel alkalmazzák őket turistacsalogatóként, vagy erre a célra eladásra. Tenyésztésük elsődleges célja azonban a hús és a tojás termelése. Az élő, kifejlett egyedek ára fajtánként eltérő lehet: 8000 és 30 000 Ft között már találni szép példányokat. Minél nemesebb, igényesebb fajtáról beszélünk, az árak annál magasabbak. A 6 hónaposnál fiatalabb példányok piaci ára 1000–1500 Ft-nál kezdődik egyedenként. Attól is függhet a kiadás, illetve az eladásból származó bevétel, hogy a tenyésztett madarak értékesítése milyen célzattal történik: húsként, továbbtartásra vagy díszállatként.

Érdekességek

• Tapasztalatgyűjtésként Magyarország bármely fácántanyája meglátogatható, így például a szegedi vagy a diósjenői is.
• Dr. Csicseri Orosz Károly György Mesterséges és természetbeni fácántenyésztés c. könyvét érdemes beszerezni, amennyiben a gazda belevág a tenyésztésbe.

A felhasznált források a szerzőnél és a kiadónál érhetőek el.

Görög Diána