fbpx

Őszi munkák, javuló hozamok, földben a repce

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 30.

Repce, napraforgó, gabonák és társaik: íme, a friss körkép az őszi mezőgazdasági munkák állásáról:

185 ezer hektáron vetették a repcét

Október első dekádjára az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,7 millió hektár, melynek bő 53 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés – összesítette a beérkező adatokat az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet (AKI). (A tavaszi vetésűek tervezett területe 1,6 millió hektár, a talaj-előkészítési munkák 2,8 százalékon álltak a hó derekán.) Az őszi gabonafélék vetését 1,46 millió hektáron tervezik, és 278 ezer hektáron – a tervezett terület 19 százalékán – végeztek a vetéssel október 8-ig. Az elvégzett munka a tervezetthez képest a rozs vetésénél 64,9, az őszi árpánál 30,8, a tritikálénál 32,2, az őszi búzánál pedig 11,8 százalék volt. Az őszi búza (durum nélkül) tervezett vetésterülete 973 ezer hektár, amelyből 115 ezer hektáron fejeződött be a vetés. Az őszi búza esetében az elvetett terület nagysága a 2022. évihez viszonyítva egész Magyarországon nőtt, a legnagyobb mértékben az Észak-Magyarország régióban. Az őszi árpa elvetett területének nagysága a Dél-Alföld régió kivételével bővült az előző évhez képest. Az őszi káposztarepce vetését 185 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben, és október 8-ra lényegében befejezték a munkát.

Kukorica-betakarítás

Burgonya, napraforgó, cukorrépa

A burgonya vetésterületének bő 94 százalékán betakarították a termést: az országos termésátlag 27,6 tonna hektáronként. Ez szerencsére 23 százalékkal jobb, mint a tavalyi, de a szórás igen nagy: a legalacsonyabb Tolna vármegyében (14,8 tonna/hektár), a legmagasabb Komárom vármegyében (39 t/ha) volt. A napraforgó aratása is csaknem kész: (98 százalék): 661 ezer hektárról 2 millió tonna napraforgót takarítottak be – vagyis a termésátlag nőtt a tavalyihoz képest (szűk 3 t/ha). A legalacsonyabb termésátlagot Baranya és Csongrád-Csanád vármegyéből (2,5 tonna/hektár), a legmagasabbat Tolna vármegyéből (3,5 tonna/hektár) jelentették. A cukorrépa 14,8 ezer hektáros termőterületének 18,4 százalékát takarították be, az eddigi hozam hektáronként 54,6 tonna körül alakult, ami 20 százalékkal több, mint tavaly.

A kukorica javított, de…

A kukorica hazai 2023. évi termőterülete 746,3 ezer hektár, amelyből október 8-ig 327,2 ezer hektárt (44 százalék) százalékát arattak le. A termésátlag a bázisévhez képest a duplájára, 7,4 tonnára nőtt – de ez még mindig nem lesz elég a jövedelmezőséghez, írtuk nemrég, a piaci árakat tekintve. A legalacsonyabb termésátlagot Csongrád-Csanád vármegyében (5 tonna/hektár), a legmagasabbat Vas vármegyében (9,8 tonna/hektár) érték el a termelők.

Ugyanakkor hatalmasat nőtt a vetőmag-kukorica termésátlaga. Ennek betakarítása a teljes terület (25,1 ezer hektár) 72,6 százalékán történt meg október első felében, és a termésátlag 3,3 t/ha, ami 40 százalékkal haladta meg az előző évit. A silókukorica betakarítása is befejeződött: a termésátlag csaknem 31 tonna, ami 80 százalékkal több, mint tavaly.