fbpx

Sertéspestis kapcsán intézkedéseket rendeltek el a szomszédban

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 13.

Az afrikai sertéspestisjárvány (ASP) elkerülése érdekében a szlovén élelmiszer-biztonsági, állategészségügyi és növényvédelmi hivatal intézkedéseket vezet be, miután a legtöbb szomszédos országban már megjelent a vírus. A hivatalos közlönyben megjelent rendelet Szlovénia teljes területére hatályos.

Sertések
A sertéspestis nagy gazdasági károkat okozhat, a fertőzött állomány „selejtezik” (fotó csak illusztráció, forrás: Pixabay)

Szlovéniában eddig egyetlen esetet sem észleltek, de nem kockáztatnak

Az utasítás szerint a kültéri ólakat kerítéssel kell körülvenni, hogy megakadályozzák a vaddisznókkal való érintkezést. A hivatal szerint ez jelentősen csökkenti a járvány terjedésének kockázatát.

Az afrikai sertéspestis olyan vírusos betegség, amely ellen nincs Európában elismert és engedélyezett vakcina, és nagy veszteségeket okoz a sertésállományban és a gazdaságnak. Más állatfajokra nem jelent veszélyt.

A védőoltás prototípusa már létezik, de még csak Ázsia egyes országaiban engedélyezett.

A Horvátország június 23-án jelentett először

Házisertés-állományokban is igazolták az ASP vírus jelenlétét horvátországi sertéstelepeken, majd rövid idő alatt több tucat járványgócot azonosítottak.

Eddig 20 ezer sertést pusztítottak el a további fertőzések megakadályozása érdekében. Továbbra is a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 20 járásra terjed ki a betegség. A járvány eddig 900 gazdaságot érint az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéiben.

A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagynak a sertéstartással.

A horvát kormány 7,5 millió euró értékben nyújt támogatást azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kellett pusztítani sertésállományukat.

A járvány Észak-Olaszországban is nagy károkat okozott.

További információ érhetők el az afrikai sertéspestisről a Nébih honlapjának tematikus aloldalán.

Forrás: MTI