fbpx
402342

Sertéspestis: erősíti a védőoltás hatását a plazmaetetés

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 24.

A kísérletek azt igazolták, hogy a szárított sertésplazma takarmányba adagolása enyhíti a betegséget, és erősítheti a vakcina hatékonyságát.

Súlyos gazdasági következményei vannak az ASP-nek

Az afrikai sertéspestis leküzdésére szolgáló eszköztár még viszonylag csekély. A gazdaságok egyelőre általában be kell érjék a szigorú biológiai biztonsági intézkedésekkel, úttörő védőoltás ma még csak Ázsia egyes országaiban engedélyezett. Közismertek az afrikai sertéspestis (ASP) súlyos gazdasági következményei a termelőkre, a kapcsolt iparágakra és a sertéshústermelésben érintett közösségre, nem utolsó sorban a sertéspopulációra, valamint a sertéshús globális kereskedelmére. Az e halálos sertésbetegség elleni biztonságos és hatékony oltóanyag beszerzése érdekében tett erőfeszítések ellenére ezek eddig nagyrészt sikertelenek voltak. Van azonban némi remény a láthatáron, mivel számos vakcina prototípus fejlesztés alatt áll, valójában két ASP elleni vakcinát hivatalosan engedélyeztek és regisztráltak Vietnámban való használatra, a harmadik pedig folyamatban van. A Fülöp-szigeteken is folynak a tárgyalások.

sertéstartás
A szárított sertésplazma-etetés erősítheti a sertéspestis elleni védekezést (Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Kedvező immunválasz

Emellett mutatkozik egy új lehetőség: a plazmát magában foglaló táplálkozási megközelítés enyhíti a vírus súlyosságát. Léteznek olyan táplálási stratégiák, amelyek segíthetnek az immunitás kialakításában, és támogatják az ASP elleni védőoltás hatékonyságát. A porlasztva szárított sertésplazma (SDPP) elősegíti a nyálkahártya integritásának védelmét, az optimális immunválaszokat, alkalmazása előnyös lehet ASPv fertőzés esetén.

A Vaccines folyóiratban megjelent két új tanulmány azt sugallja, hogy a porlasztva szárított sertésplazmával (SDPP) kiegészített takarmány kedvezően befolyásolhatja mind a beoltott, mind a nem vakcinázott sertések immunválaszát, amelyek a Georgia 2007/ világjárvány által fertőzött sertéseknek vannak kitéve (a tanulmányokat a Spanyolországban, a Centre de Recerca en Sanitat Animal 3. szintű biológiai biztonságú létesítményeiben végezték).

Pozitív hatás, jobb védelem

Az első, 2023-ban publikált tanulmányban Dr. Elena Blázquez és csapata az SDPP-vel kísérletileg ASPv-vel fertőzött sertések etetésének hatását vizsgálta. Azt mérték, hogy a fertőzött sertések SDPP-vel történő etetése csökkentheti-e a vírusterhelést és késlelteti-e a vírus terjedését. Az első vizsgálatban megfigyelt válasz arra utalt, hogy az SDPP-vel végzett táplálkozási beavatkozás módosíthatja az ASP klinikai kifejlődését. Az ilyen diétás alkalmazás az ASPv-vel beoltott sertéseknél is pozitív hatást fejthet ki.

A második, ugyancsak idei tanulmányban az SDPP-etetés hatását vizsgálták az ASPv vakcina prototípusának a pandémiás vírussal való kísérleti fertőzéssel szembeni hatékonyságára. A vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy az SDPP-vel beoltott sertések etetése javíthatja-e a vakcina által nyújtott védelmet. Érdekes módon az SDPP-csoport nem mutatott lázat, sem ASPv-genomot a vérben, sem a végbélkenetben, és a post mortem gyűjtött szövetminták egyike sem volt pozitív ASPv-re.

Új táplálási stratégia

Összességében elmondható, hogy az SDPP-t tartalmazó takarmányozás fokozta az ASPv BA71∆CD2 vakcina hatékonyságát, és új táplálkozási stratégiát kínál a sertések egészségi állapotának javítására ASPv-fertőzött körülmények között, és potenciálisan más betegségek esetén is. Az olyan takarmányozási stratégiák, mint az SDPP, segíthetnek a sertésállomány védelmében és a gazdasági veszteségek csökkentésében mindaddig, amíg egy szélesebb körben elérhető oltóanyagot ki nem dolgoznak. Mindkét tanulmány kiemeli a hatékony stratégiák kidolgozásának fontosságát a sertéságazatban pusztító betegség leküzdésére.

(forrás: PigProgress)