fbpx

Szárazság, rossz árak: tömeges szarvasmarha-vágás jöhet

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 23.

Gazdák tömegei fontolgatják szarvasmarháik levágását, mivel az aszály növeli a működési költségeket, miközben az alacsony termelői tejárak hátráltatják az árrést – jelentette be a lett Mezőgazdasági Szervezetek Együttműködési Tanácsának alelnöke.

szarvasmarha telep
A nagygazdaságokat jobban sújtja a mostani krízis (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Akik egyáltalán túlélik…

A lett tejtermelők nagy részének nincs működő tőkéje, és már a túlélésért küzdenek. Ha a piacon nem történik jelentős változás, a nyár második felében és ősszel tömeges tejelő szarvasmarha-vágásra lehet számítani. Akik egyáltalán túlélik ezt a válságot, csak a tavalyi termésnek köszönhetik. Február óta a tejágazat havi 5 millió euró körüli veszteséggel működik – közölte a tanács. Júniusig az ágazat már 25 millió euró körüli veszteséget szenvedett el, és ez a szám folyamatosan nő.

A nagygazdaságokat sújtja igazán a válság

Meglepő módon ezúttal a modernizált nagygazdaságokat sújtja leginkább a válság. Míg a kis üzemek a legelőkre támaszkodhatnak, addig a nagy tejkomplexumokban a szarvasmarhák hozzászoktak a „jó takarmányhoz”, és általában nincs lehetőség a takarmányadagok változtatására a minőség feláldozása nélkül. Az egyik nagy tejszövetkezet a nehéz pénzügyi helyzetre és a magas termelési költségekre hivatkozva máris csökkentette működését. A szövetkezet vezetője a magas energia-, csomagolási és nyersanyagárakat, valamint a lakosság vásárlóerejének visszaesését tette felelőssé a cég helyzetéért. A példát több más tejipari vállalat követte, amelyek az elmúlt évben pénzügyi problémák miatt úgy döntöttek, hogy leállítják tevékenységüket.

A szomszédos országok helyzete sem jobb

A külföldi tejfeldolgozó infrastruktúrától való szoros függés a másik probléma, amivel a lett tejtermelőknek szembe kell nézniük. A korábbi években jelentős mennyiségű nyerstejet exportáltak a szomszédos Litvániába, de ott a raktárak tele vannak, és a nyerstej ára zuhan. A lett tejágazat a kiskereskedők támogatásában reménykedik: azt kérték tőlük, módosítsák árpolitikájukat, segítsenek a szállítóknak átvészelni ezt a krízist. A lettek egyben remélik, hogy az Európai Bizottsággal a tejágazat kompenzációiról folytatott tárgyalások pozitív eredményeket hoznak. A probléma azonban az, hogy nem Lettország az egyetlen európai ország, ahol a tejipari vállalatok pénzügyi veszteségeket szenvednek el.

(forrás: Diary Global)