fbpx

Még mindig milliárdos károkat okoz a Brexit a baromfisoknak

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 23.

Csak adminisztrációra évente 55 millió fontot kell kicsengetniük a brit baromfisoknak azóta, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. Az importőrök szerint a helyzet tarthatatlan.

Drágább az élet a Brexit óta

Egyre nagyobb az aggodalom, mióta az Egyesült Királyság kormánya ötödik alkalommal is elhalasztotta az élelmiszerimport ellenőrzését, amire a Brexit után és óta kényszerül az állam. A brit baromfitenyésztés vezetői szerint ez az olcsó import áradatához vezet. A British Poultry Council (BPC) szerint az arányos ellenőrzés kulcsfontosságú a jövedelmező, fenntartható élelmiszer-rendszerhez. Máskülönben aláássák a hazai termelés stabilitását. Richard Griffiths, a BPC vezérigazgatója szerint a jelenlegi rendszer tarthatatlan. A Brexit óta például csak az adminisztráció (hatósági állatorvosi export-egészségügyi bizonyítványok) évi 55 millió fontba (durván 25 milliárd forint) kerül az ágazatnak az egységes piacból és a vámunióból való kilépés óta. Az EU-ból az Egyesült Királyságba érkező termékek importellenőrzésének elmulasztása azt jelenti, hogy az uniós exportőrök semmit sem fizettek a tanúsítási költségekből, így versenyelőnyhöz jutnak – mondta Griffiths. A BPC egyébként nem is önmagában az ellenőrzésekért harcolnak, hanem a termelési költségekre és az ellátási láncokra nehezedő problémák megoldásáért. Ez az importőrök és exportőrök közötti kereskedelem kiegyenlítésével kezdődik – érvelnek.

baromfi import
A Brexit óta kevésbé versenyképes a brit baromfi

Aláássa a hazai termelést

A Brexit számos súlyosan hátrányos következménye mellett tény, hogy a brit baromfihús-exportőröknek mindössze hét napjuk volt felkészülni a 2020. december 24-én aláírt Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás feltételeire. Ugyanakkor az uniós exportőrök súrlódásmentes kereskedelmet élveztek az Angliába való beszállításkor, ami a brit élelmiszertermelés rovására ment.

Az ellenőrzés hiányának következményei továbbra is drágítják az Egyesült Királyság élelmiszerárait, ami már eddig is hozzájárult a brit baromfihús-termelés 10%-os csökkenéséhez. Az olcsóbb import aláássa a hazai termelést, mert az ottani kiskereskedők nem hajlandók tisztességes árat fizetni, mondja a BPC.

Ugyanakkor a brit kormány az infláció ellenes törekvésekkel magyarázta a döntést. Közben a brit baromfipiac egy része üdvözölte a halasztást, mert szerintük ha kevesebb importáru érkezne Angliába, az ellátási zavarokhoz vezetne.