fbpx

A sokat hozó Agro-ökológiai Program részletei

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 10.

Az egyik legfontosabb új támogatási elem, mely évente 202 millió eurónyi forrás felhasználásával működik majd az Agro-ökológiai Program (AÖP). Az előzetes kalkulációk alapján az akár 80 eurónyi támogatást biztosító forma megismerését online elérhető kiadvánnyal segíti a szaktárca és a kamara.

Szántó és tájelemek
A klíma és éghajlati szempontból előnyös gyakorlatokért jelentős támogatást biztosít a program (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Választható, önkéntesen igényelhető

A 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv által meghatározott I. pillérben található az AÖP, mely a gazdák számára évente választható, önkéntesen igényelhető támogatási forma. A klíma és éghajlati szempontból előnyös gyakorlatok alkalmazásáért cserébe jelentős támogatást biztosít az agrártermelőknek.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók megismerjék ennek a programnak a részleteit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium egy letölthető kiadvánnyal segíti a tájékozódást.

A szakmai kiadvány elérhető az Agrárminisztérium tematikus honlapján.

A szerlista ismerte kulcskérdés

Az AÖP-nek számos olyan gyakorlata van, amelynek teljesítéséhez a gazdálkodóknak tudniuk kell, hogy mely szereket és hatóanyagokat használhatják, vagy az adott gyakorlat keretében mely szerek használata nem engedélyezett.

Ugyancsak a tematikus KAP weboldalon találhatóak meg tájékoztató jelleggel a közlemények alatt az AÖP gyakorlatokhoz tartozó szerlisták, az alábbi kategóriákra osztva:

  • a méhekre veszélyes és/vagy kockázatos besorolású szerek,
  • a mikrobiológiai készítmények,
  • a különböző kondicionálók,
  • a forgatás nélküli művelés esetében használható növényvédőszer-hatóanyagok,
  • a biológiai ágensek.

A szaktárca felhívja a gazdák figyelmét, hogy ezek a listák tájékoztató jellegűek, a végleges listákat az AÖP-t szabályozó rendelet megjelenésével egyidejűleg, Nemzeti Irányító Hatóság közlemény formájában teszi közzé majd.

További támogatásokkal, pályázatokkal kapcsolatos híreket olvashat portálunk megfelelő rovatát megnyitva.

Forrás: AM/Sajtóközlemény