fbpx

Robbanásszerű terjedésbe kezdett az afrikai sertéspestis

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 31.

Az elmúlt időszakban robbanásszerű terjedésbe kezdett a Horvátországban is megjelent afrikai sertéspestis (ASP) – településlistával és az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével is segíti a magyar gazdálkodókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

sertés
Az állategészségügyi hatóságok megerősítették járványvédelmi intézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A gyorsabb és könnyebb tájékozódás érdekében

Horvátországban is megjelent és az elmúlt időszakban nagy lendülettel terjed az afrikai sertéspest. Az agrártermelők támogatása érdekében a Nébih településlistát és EU-s térképes keresőt tett elérhetővé, így a gazdák a járvány legfontosabb információit gyorsan elérhetik, és hiteles forrásból tudnak tájékozódni.

A magyar állategészségügyi hatóság megerősítette járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát.

A gazdálkodók számára kiemelten fontos – különösen a járvány gyors terjedése miatt –, hogy információval rendelkezzenek a horvát származású élősertés, sertés eredetű termék megfelelő származásáról, a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról.

Fontos a mozgatási tilalmak betartása

Az informálódás a magyar gazdálkodók érdeke is, azonban fontos a mozgatási tilalmak betartatása minden résztvevő részéről. A fertőzött területekről más tagállamba történő szállítás megakadályozása elsődlegesen a horvát szakhatóság feladata! – erről a kötelezettségről uniós végrehajtási határozat is rendelkezik.

A fenti bekezdés alapján az elsődleges és hivatalos hírforrásnak a horvát hatóság által közzétett információk számítanak.

Emellett fontos, hogy – a járvány indokolta speciális szabályokon túl – továbbra is érvényes minden, a tagállamok közötti élőállat-mozgatásra vonatkozó előírás, azokat kötelező betartani.

Az ASP-vel kapcsolatban a Nébih külön aloldalt működtet, ahol további információk érhetők el a témában.

Forrás: Nébih