fbpx

Pénzdíjas Kwizda-pályázat nyílt a giliszták védelmében

Írta: Szerkesztőség - 2023 március 31.

A Kwizda újonnan alapított Nova Agricultura díjának célja felhívni a figyelmet a talajélet fontosságára. Az első pályázati kiírás középpontjában a földigiliszták állnak. A pályaműveket június végéig várják a kiírók.

Kwizda Nova Agricultura díj
A Nova Agricultura díj bemutatása a sajtónak Budapesten (fotó: Horizont Média)

Erős jelzéseket küld a Természet

A tavalyi aszály és az autópályán legutóbb bekövetkezett baleset is arra int, hogy a talaj szerkezetmegőrzésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani – hívta fel a figyelmet előadásában a Nova Agricultura díj zsűrijének elnöke, dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, aki szerint a levegő minőségével és az időjárási extrémitásokkal többet foglalkozik az emberiség, mint a talajjal, holott ez az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk. Ehhez képest a hazai mezőgazdasági területek 60 százaléka veszélyeztetett olyan talajdegradációs folyamatok miatt, mint az erózió, szikesedés, tömörödés, savasodás, kémiai szennyezőanyagok feldúsulása, illetve a fajok számának radikális csökkenése a talajban.

Egy fontos talajszerkezet-alakító, a giliszta

Sajnos egyik legismertebb talajlakónk, a földigiliszta a veszélyeztett élőlények közé került. Ezek a gyűrűsférgek kulcsszerepet játszanak a jó talajszerkezet kialakulásában, hiszen a táplálkozásuk során olyan kötőanyagokat termelnek, amelyek vízstabil, kalciumban gazdag makroaggregátumokat hoznak létre a talajban, miközben lazítják is annak szerkezetét – hangsúlyozta Czinege Erik, a Kwizda növénytáplálási innováció nemzetközi vezetője. Sajnos az intenzív mezőgazdaság, azaz a modern talajművelés és a vegyszerek együttes hatására csökken a létszámuk. Ezt bizonyítják azok a kutatások, amelyek a hagyományos művelésű és a csökkentett menetszámú, illetve biogazdaságok földigiliszta-állományait hasonlították össze.

Kategóriák, díjak

Éppen ezért a Kwizda újonnan alapított Nova Agricultura díjának középpontjába a földigiliszták kerültek. A kiírás Innováció kategóriájában technológiai újítások, módszertani eszközök és kutatási eredmények szerepelhetnek, és tanárok, kutatók, agrárszakemberek, felsőoktatásban tanulók számára nyitott a pályázás lehetősége. Az Edukáció kategóriában tanulmányokkal és oktatóanyagokkal jelenhet meg ugyanez a célcsoport, míg a „Tegyünk együtt” kategóriában minden egyéb, 14 év feletti magánszemély által beküldött anyag elbírálásra kerül. A zsűri az egyes kategóriákban egymillió, félmillió és 300 ezer forintos jutalmat ítél oda a legjobb munkának.

A pályázatokat március 30. és június 30. között lehet benyújtani, a nyertesek szeptemberben vehetik majd át a díjaikat. A pályaműveket szakmai zsűri értékeli, amelynek elnöke dr. Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutató, tagjai: Horváth Balázs, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Szántóföldi Növények Osztályának vezetője, dr. Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára, Megyeri Szabolcs kertészmérnök és blogger, valamint dr. Czinege Erik, a Kwizda növénytáplálási innováció nemzetközi vezetője.

A részletek megtalálhatók itt.

Kwizda Agro Hungary