Analitikai berendezések laboratóriumi feladatok hatékony megoldására

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 22.

A Per-Form Hungária Kft. 2019. április elején, Visegrádon rendezett szimpóziumán bemutatta a szakmai palettájuk mezőgazdasági szegmensét képviselő, több mint 50 éve magas minőségű analitikai berendezéseket gyártó Perten kínálatát.

A Per-Form Hungária Kft.-t 2001-ben két magyarországi magánszemély, Dr. Lipták Miklós és Varju Sándor alapította. Fő tevékenységi körük a laboratóriumokban használt műszerek forgalmazása és szervize. – Három céget képviselünk, ezen belül mezőgazdasági és élelmiszeripari portfóliónkat a Perten készülékek alkotják. A svéd Perten olyan berendezéseket gyárt és forgalmaz, amelyek a gabonaipar, illetve az élelmiszeripar különféle területein a termékek minősítésében vesznek részt – nyilatkozta Dr. Lipták Miklós.

Perfórum: szakmai támogatás magas színvonalon

A kft. létrehozott egy Perfórum nevű szakmai támogató programot, melynek keretében már a készülék kiválasztásánál törekszenek arra, hogy a speciális felhasználói igényekre megtalálják a tökéletes megoldást. Az üzembe helyezés során személyre szabott betanítást végeznek, majd független szakértőik folyamatos, magas szintű szakmai háttértámogatást nyújtanak, nem csupán a műszerek használatával kapcsolatban, hanem készülékfüggetlen elméleti kérdésekben is.

Legjobb ár-érték! Hordozható! Pontos!

– Szinte az összes szántóföldi növény beltartalmi paraméterének mérésére kínálunk műszert. Kiemelném ezek közül az egyik legújabb fejlesztést, az IM-8800 hordozható infrakészüléket, mely kis súlyú, terepen használható, jól alkalmazható aratásnál gyorsvizsgálatra, felhasználóbarát, kis karbantartás-igényű műszer. Fehérje, nedvesség és olaj meghatározására alkalmas gabonafélékből és olajos magvakból. Színes, érintőképernyős kijelzővel, beépített GPS-szel, por- és nedvességvédelemmel van ellátva. Az eszközt a hordozhatóságot szem előtt tartva tervezték, úgy, hogy a felhasználók szabadon mérhessenek a termény betakarítási és feldolgozási helyein – hangsúlyozta prezentációjában Borsodi Anna, a cég Perten-termékfelelőse.

Dr. Lipták Miklós, Borsodi Anna, Varju Sándor

Molnárok és pékmesterek, figyelem!

A Perten több mint 50 éve kínál elemzőeszközöket a molnárok számára. Az Inframatic 9520 a legújabb NIR-készülék, amelyet kifejezetten liszthez és búzadarához terveztek. Egyszerű, gyors, rutinszerű elemzést biztosít. Kevesebb mint 30 másodperc alatt pontosan és reprodukálhatóan megméri a hamut, a nedvességet, a fehérjét és más összetevőket.

Bő 20 év fejlesztés és tapasztalat

A diódasoros technológiában nincs mozgó alkatrész a spektrométerben, egyidejű adatgyűjtés történik minden hullámhosszon, emellett gyors és érzékeny InGaAs félvezető detektorok jellemzik; ezek a tulajdonságok teszik a DA-technológiát különösen alkalmassá az in-line, on-line mérésekhez, mely technológiában a Perten a világon egyedülálló. A diódasoros detektorral felszerelt Perten DA7250 közeli infravörös (NIR) készülék képes a beltartalmi összetevők gyors, roncsolásmentes meghatározására, ezen belül pl. gabonák, takarmányok, illetve olajos magvak esetében fehérje, rost, szárazanyag, illetve olajtartalom meghatározására, mindössze 6 másodperc alatt.

A Per-Form hitvallása, hogy egy műszer beszerzése nem egy folyamat vége, hanem egy együttműködés kezdete. Hiszik, hogy a valódi innovációk a felhasználók tapasztalataiból születnek, amihez igyekeznek rugalmas és támogató partnerként hozzájárulni.