fbpx
623149

Kergeti a múltját az ukrán mezőgazdasági export

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 09.

Optimistán tervezik a következő 3 évet az ukrán mezőgazdaságban: 2024-ben 9, 2025-ben 19,4, 2026-ban pedig csaknem 21 százalékkal akarják növelni az ukrán áruk és szolgáltatások kivitelét, vagyis el akarják érni az orosz agresszió előtti szintet. Európa eztán is csak a tranzit miatt fontos Ukrajnának.

Érzik a feszültséget

Az oroszok támadásai és a fekete-tengeri exportútvonalak bizonytalanságai miatt Ukrajna részben európai, részben távol-keleti piacokra alternatív, részben tengeri lehetőségeket nyitott. Jelenleg gabonát, fémet és egyéb árukat exportálnak ezen az úton, továbbá a hajók háborús kockázatok elleni biztosításának egyedülálló mechanizmusa lehetővé teszi a gabonaszállítások biztosítás költségeinek 1-1,25 százalékra csökkentését. Az ukrán mezőgazdasági vezetés a jelek szerint tudatában van az agrárexportja miatti gazdaságpolitikai feszültségekkel, így nemrég azt nyilatkozta a gazdasági miniszter, hogy Európa elsősorban tranzitlehetőséget jelent Ázsia, Afrika és Amerika országaival való kereskedelemben, a cél pedig visszatérni a korábbi piacokra a korábbi mennyiségekkel.

repce

Rekord a repceolaj-kivitelben

Friss adatok szerint Ukrajna máris jelentősen növelte repceolaj-exportját: a tavaly július-december között 356 ezer tonnát szállítva. Ez közel hatszorosa az előző év megfelelő időszakának. A termék kivitelének jelentős növekedését a repceolaj iránti vonzó árak miatt a világpiacon tapasztalható magas kereslet segítette elő. A napraforgómag-vásárlással kapcsolatos nehézségek a holtszezonban az ukránokat is a repcefeldolgozás fokozására ösztönözték. Az ukrán repceolaj bő fele tranzitáruként az EU-országokba, harmada pedig célországként Kínába került.