fbpx

Repcetermesztés hazánkban: „RAGT szemmel”

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 22.

Feltehetjük a kérdést, hogy jelenleg hazánkban melyik szántóföldi növényünk termeli a legnagyobb profitot hektáronként?

Válaszoljuk is meg ezt a kérdést azonnal! A gazdálkodók nagy többségével egyetértésben természetesen az őszi káposztarepce az, amelyik növény egy hektárra vetítve a legnagyobb profitot termeli, ismerve a mai termésátlagokat, és a piaci felvásárlási árakat.

Mennyire szép és egyszerű is lenne, ha bármelyik gazdálkodó kigondolja, hogy repcét szeretne vetni egy adott területébe, és ezzel már nyert ügye is lenne! Sajnos nem ilyen egyszerű a repce termesztése sem, mint ahogy az élet dolgai sem. A repce termesztése az egyik legösszetettebb, és legnagyobb szakértelmet igénylő feladat. Számos buktató előfordulhat a magágykészítéstől kezdődően egészen a betakarításig. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a repcetermesztés tele van kihívásokkal, de kellő odafigyeléssel és szakértelemmel el lehet érni az elvárt eredményt a betakarítás után. Nem véletlen, hogy hazánkban a repce vetésterülete szinte évről-évre növekszik. Köszönhető ez a korszerűbb, stabil hibrideknek, illetve a repcetermesztés gyorsan fejlődő innovációjának, melyet a termelők gyorsan magukévá tesznek. A RAGT Vetőmag Kft. széles termékpalettájából válogathatnak a gazdálkodók.

Repcetermesztés RAGT módra

Nagyvonalakban tekintsük át a repce termesztésének sarkalatos pontjait, majd elgondolkodhatunk, hogy az adott területünkre melyik – RAGT – hibridet válasszuk, és miért.

Egyik legfontosabb kérdés azt eldönteni, hogy hová, melyik országrészbe vethető az őszi káposztarepce, ugyanis kimagasló az őszi és tavaszi csapadékigénye. A Dunántúl és az északi országrészek éghajlata áll a legközelebb a repce igényeihez. Ez nem jelenti azt, hogy esetleg ezen területeken túl ne lehetne repcét vetni. Nyilván mindenki – ismerve a termesztési területének talaj- és csapadékviszonyait – maga dönti el, hogy területe alkalmas-e a termeszteni kívánt növény számára.

A terület kiválasztása után a legfontosabb művelet a magágy-előkészítés. Ha jó minőségű magágyat tudunk készíteni a repcének, akkor egyenletes lesz a kelésünk, ezzel pedig megalapoztuk az őszi fejlődését. Ahhoz, hogy jó magágyat tudjunk készíteni, szükség van egy kevés augusztusi csapadékra, tehát a megfelelő nedvességtartalmú talajra.

Következő, amire figyelnünk kell, az a tápanyag-gazdálkodás. A repce egy intenzív növény, és nagyon jó a tápanyag-reakciója. Tehát a kijuttatott tápanyagot meghálálja termésmennyiségben, és minőségben egyaránt. Ennél a fázisnál sem lehet költséget csökkenteni, mert ezáltal a termést is csökkentjük. Figyelni kell a repce különleges igényeire N-P-K felhasználáskor, valamint a mezo- és mikroelemekre egyaránt. A legfontosabb mezoelemek a termesztés során a kén, a kalcium és a magnézium. Mikroelemek közül a bór elengedhetetlen, ami a terméskötődésért felel.

A repce vetése is kiemelt gondossággal végzendő, ugyanis aprómagvú növényről lévén szó, jellemző rá a kelésérzékenység. Fontos, hogy egyöntetű legyen a vetés, megfelelő mélységben és sűrűségben. Kell az optimális tőszám ahhoz, hogy a növényünk a faggyal szemben ellenálló legyen. A repce vetésideje általában augusztus 20. utánra tehető, de országrészenként változó (újabban szeptember végéig is kihúzható a déli területeken). Optimális fejlettségben kell a repcének a télbe érnie. Ez a gyökérnyak vastagság-átmérőjét tekintve minimum 1 cm. Ha ilyen fejlettségű az állományunk, akkor a nem lehet problémánk a kifagyással sem.

Jelen évet tekintve olyan mértékű aszály tapasztalható országosan, melyhez hasonlót utoljára 1900-as évek eljén mértek. Ennek ellenére az RAGT repcék jelenleg igazán fejlettek, és jól tűrik ezt a stresszes, és szélsőséges időjárást.

A RAGT hibridjei

Ha már a vetésnél járunk elengedhetetlen, hogy az RAGT hibridekről is írjunk néhány gondolatot.

Az elmúlt néhány évben a RAGT folyamatosan megújította repce-termékpalettáját, sikeresebbnél-sikeresebb hibridekkel. Számunkra fontos a magyarországi repcepiac, ezért a repcefejlesztéseink, és a nemesítések kimondottan a magyarországi talaj-, és éghajlati viszonyokat figyelembe véve történtek. A 2018-as évben5 új hibridet regisztráltattunk sikeresen Magyarországon!

A partnereink visszajelzése és a terméseredmények alapján büszkén mondhatjuk a már évek óta bevált szlogenünket: „RAGT – a másik út a sikerhez!”.

Repcéink területtől függetlenül kimagasló eredményekkel szerepelnek a köztermesztésben, eladásainkat 250%-kal növeltük az elmúlt 2 évben, jelenleg 30.000 ha-t meghaladó területen termelnek magyar gazdák RAGT-s repcehibrideket.

A legnagyobb mennyiségben eladott hibridünk a Trezzor, mely minden repce termőterületre ajánlott. Tulajdonságai:

• magas termőképesség;

• évjárat stabilitás;

• hivatalos kísérletekben 104% feletti termés;

• termesztésével plusz 3-5% olajprémium is elérhető.

Egy másik nagyon sikeres hibridünk a Manzzana, koraisága ellenére a hivatalos kísérletek sztenderdjeinél 5,8%-kal magasabb termést ért el. A termelők körében nagyon kedvelt hibrid, olajtartalma kimagasló. A szenderdek olajtartalmánál a vizsgálat évében +11,1%-ot ért el. Intezív körülmények közé ajánljuk.

Korábbi vezető hibridünk a Bonanza, mindenképp említést kell róla tenni. Sokak számára ismert és elismert hibridrepce. A termelők körében nagyon népszerű, köszönhetően a magas termőképességének, és a betegségekkel szembeni ellenállóságának. További hibridjeinket megtalálják a www.ragt-vetomag.hu oldalon.

Repce-növényvédelem

A vetés és a vetőmagválasztás után a növényvédelem is a repcetermesztés buktatói közé tartozik. A repce őszi növényvédelme akár csávázással letudható, de a tavaszi növényvédelem folyamatos megfigyelést igényel ahhoz, hogy minden védekezés idejében megtörténhessen. Nincsenek általános szabályok, mert a kártevők megjelenését nagyon sok tényező befolyásolhatja. A legbeváltabb módszer a sárgatálas vagy hálócsapdás megfigyelés. Ha ezek alapján a fertőzöttség eléri a küszöbértéket, akkor azonnal védekezni kell! Legelőször a repceszár-ormányos jelenik meg. Ezután – szintén még virágzás előtt – a repcefénybogár, mely a virágkezdeményeket támadja. Többkörös védekezést kell alkalmazni ellene. A repcebecő-gubacsszúnyog a becőt károsítja, oda rakja le a tojásait.

Betakarítás

A repce termesztése során az utolsó fázis a betakarítás. Ez nagy szakértelmet kíván a gazdálkodótól, mert kárba veszhet a korábbi befektetett munka. Mivel a repce virágzása elhúzódó, és érése egyenletlen, ezért nem könnyű megválasztani a helyes betakarítási időt. Ha túl korai a betakarítás, akkor az olajtartalom alacsony lesz, ha pedig késői a betakarítás, akkor nagyobb lehet a pergési veszteség. Amikor a becőben lévő magvak elérik a 70-80%os nedvességtartalmat, akkor az állományt desszikálni lehet. A pergési veszteséget becőragasztóval lehet orvosolni. A betakarítást kb. 12%-os nedvességtartalomnál el kell kezdeni. A mag tárolása – magas olajtartalma miatt – 8-10% nedvességtartalom mellett lehetséges.

Ha a repcetermesztés sajátosságaira figyelünk és betartjuk a sarkalatos pontokat, akkor egy jó RAGT hibrid megválasztásával sikeres repcetermesztésnek nézhetünk elébe. Csak az időjárást nem lehet befolyásolni a termesztéstechnológiában, minden mást igen…

Hibridjeinkről bővebben a területi kollégáknál, vagy az alábbi webes felületeken kaphatnak bővebb információkat:

www.ragt-vetomag.hu
www.duokukorica.hu
www.facebook.com/ragt.vetomagkft

A MY RAGT1.0 applikáció IOS és Android rendszerről egyaránt és használható.
RAGT – A másik út a sikerhez!
Kelemen Imre
régióvezető, Észak-Alföld