fbpx

Gyengéden gyarmatosítják a gépvilágot az agrobotok

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 04.

Pontosabbak, jobban kímélik a talajt és a munkaerőt, takarékosabbak és gyorsabbak, hatékonyabbak – folytassuk…?

 

Jobban jönnek, mint az autók

Bár a sajtóhírek általában az önvezető autókról szólnak, a személyszállítási ágazat még csak bölcsődébe jár a mezőgazdasági alkalmazásokhoz képest. Már az sem újdonság (az Agrárágazat is elsők közt írt róla), hogy egész táblákat művelnek meg önvezető, emberi beavatkozás nélkül működő robotokkal. A fejlesztéseket három fő tényező, érdek irányítja. Egyrészt az automatikus eszközök általában kevesebb menetszámmal és kisebb tömeggel közlekednek a földeken, így csökkentik a talajterhelést, talajtömörödést. Másrészt kevesebb input- és üzemanyag-felhasználással működnek, így jelentősen jövedelmezőbb és környezetkímélőbb a használatuk, mint a hagyományos eszközöké. Harmadrészt még a mainál is kevesebb emberi munkaerő kell az üzemeltetésükhöz, vagyis a munkaerő és a munkaórák más fontos területeken hasznosíthatók.

 

 

Gyomlál, spórol, és védi a környezetet

Egy minapi friss hír ugyancsak ezeket az erényeket sorakoztatja fel. A francia Naio Technologies háromféle: szántóföldi, kertészeti és szabadföldi zöldségtermesztésben alkalmazható robotokat fejleszt. Elsősorban a gyommentesítésben alkalmazzák a robotokat, amelyek mechanikusan dolgoznak. Az elektromos meghajtású szántóföldi gép előnye, hogy csökkenteni a költségeket, előmozdítja a növényvédő szerek és a műanyag növénytakarók csökkentését, és persze időt takarít meg azzal, hogy emberi jelenlét nélkül dolgozik a digitálisan feltérképezett területen.

Ugyancsak mechanikusan dolgozik a szőlőművelő és a zöldségtermesztésben alkalmazott gyomlálórobot is. Ez utóbbi egy speciális kefe segítségével eltakarja a gyomokat a terméssorban, ezzel megfosztja őket a fénytől és a levegőtől; tüskés boronája eltávolítja a kihajtó gyomokat a terméssorból; a másik, ötfogú boronája meglazítja a felvert és tömörített talajt, végül a kaparész és egy torziós rugó eltávolítja a gyomokat a terméssorból. Más kérdés, hogy bár a teljesítményük nem rossz – egy feltöltéssel naponta körülbelül 4-6 hektárt tudnak megművelni –, az áruk igencsak borsos: a zöldség-gyommentesítő ára a hírek szerint 60-70 millió között van ma.