fbpx
678561

Működik az ideiglenes humanitárius, tengeri folyosó

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 07.

Az ukrán kikötőket három hajó készül elhagyni az újonnan létesített, ideiglenes humanitárius folyosón, amelyen már tíz hajó elindult – közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

Ukrán kikötő
Ukrán kikötő Ukrajna keresi a tengeri és szárazföldi megoldásokat az exporthoz (fotó: Pixabay)

A Fekete-tenger helyzete jelenleg ellenőrzés alatt áll

Pletencsuk megjegyezte, hogy a Fekete-tenger helyzete jelenleg ellenőrzés alatt áll, de a helyzet bonyolult. „Elvileg minden a szokásos módon folyik” – mondta.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség arra emlékeztetett, hogy szeptember 26-án a szóvivő beszámolója szerint hét hajó már elhagyta Odessza kikötőit az ideiglenes humanitárius folyosón.

Oroszország júliusban nem hosszabbította meg az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli szállítását garantáló, az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodást. Ezért Ukrajna keresi az alternatív útvonalakat termékeinek exportálásához. Több megoldáson is dolgoznak, mivel szinte valamennyi irányba induló szállítás ütközik egyes országok gazdasági érdekeivel.

Ennek eredményeként kerül át például az északi irányba induló szállítmányok állat- és növényegészségügyi ellenőrzése az ukrán-lengyel határról a litván kikötőbe. A szárazföldi gabonaexport is ütközik a szomszédos országok álláspontjával, bár az Európai Unión belül nem egységes a tagállamok álláspontja.

Nemcsak mezőgazdasági, hanem kohászati termékeket is szállítanak

Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter egy fórumon megerősítette, hogy már tíz hajó áthaladt az ukrán fekete-tengeri folyosón. Kiemelte, hogy ezek között már nemcsak mezőgazdasági, hanem kohászati termékeket szállító hajók is vannak.

A tárcavezető szerint a jelenlegi folyosó működésének előfeltételei, akárcsak a gabonakezdeményezés esetében, katonai jellegűek voltak. „Ez most is így van – sok minden történt a Fekete-tengeren, ami korábban nem: jelentős károk keletkeztek egy Novorosszijszk melletti partraszálló hajóban, és sok egyéb probléma is van. A Fekete-tengeren még nem sikerült megállapítani a katonai paritást, de a helyzet határozottan nem ugyanaz, mint hat hónappal ezelőtt” – mondta Kubrakov. A miniszter szerint a tengeri folyosó léte csak két esetben válhat viszonylag garantálttá: Ukrajna háborús győzelme után vagy a gabonamegállapodás forgatókönyve alapján.

A mi álláspontunk a következő: tíz hajó már belépett erre az ideiglenes folyosóra, amelyet az ukrán haditengerészet létesített, a világ minden nemzetközi rendszerében regisztrált, hivatalosan elismert” – mondta. Hozzátette, hogy Oroszország most az ukrán kikötői infrastruktúra elleni támadásokra összpontosít.

Forrás: Új Szó