fbpx

6 követelés: úgy fest, már az egész EU a gazdák mellé áll

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 22.

Miután az európai mezőgazdaság legfontosabb érdekvédelmesei megfogalmazták a követeléseiket, most már maguk az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának tagjai küldték meg hatpontos követeléslistájukat a mezőgazdasági biztosnak.

tüntető európai gazdák
Fotó: skynews.com

„Az európai gazdálkodó közösségnek politikai vezetésre van szüksége” – áll a levélben, amelyben Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztost késedelem nélküli, konkrét lépésekre szólítják fel. A követeléseket megfogalmazó EU-s agrár bizottság levele foglalkozik a gazdálkodók által az elmúlt hónapokban felvetett fő aggályokkal: a zöld politikák terheivel, az élelmiszerlánc egyensúlytalanságával és a harmadik (orosz, ukrán stb.) országokból származó áruk miatti versenyhátránnyal. A képviselők sürgetik az EU Bizottságot, hogy enyhítsen bizonyos környezetvédelmi követelményeken a KAP-ban már annak 2027-es lejárta előtt, és adjon nagyobb rugalmasságot a tagállamoknak a meg nem felelés esetén kiszabott szankciók meghatározásában. A követelések egyben kiterjednek a talaj szervesanyag-fenntartására, a vetésforgóra és a területpihentetési kötelezettségekre, a zöld megállapodásra, valamint követelik kivételek, átmeneti időszakok vagy alternatív javaslatok kidolgozását. Mindezen követelések mögött alighanem az orosz háború miatt felborult piaci viszonyok, illetve a túl gyors zöld átmenet állnak.

Érdekesség, hogy a követelésekben érintett területeken már történtek is jelentős engedmények az európai jogalkotásban akár a peszticidcsökkentés, akár az ugaroltatás terén. Emellett egyáltalán nem kizárt, hogy nyár elején az ukrán importengedményeken is visszaszigorít majd az Európai Unió.