fbpx

Földárverés: 1300 darab, kisebb területre keresnek vevőt

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 23.

A tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban, vagyis csökkenhet a tulajdonostársak száma is. Az állam elkötelezett az osztatlan birtokok felszámolásában.

szántóföld birtok
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján a 2024. február 12-től folytatódó földértékesítési programban. A területekre 30 napig, azaz 2024. március 12-ig lehet vételi ajánlatot tenni az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén.

Az állam továbbá elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása mellett, amivel a magyar birtokpolitika több mint három évtizedes adósságát kívánja orvosolni. Ezért értékesítenek olyan ingatlanhányadokat is, ahol az állam kisebbségi tulajdonos, így akár a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban, ezzel – ideális esetben – csökkenhet a tulajdonostársak száma is.

Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan, az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, hiszen értékesítésre kerülnek azok a jellemzően kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanok, melyek hasznosítása – leginkább – a szomszédos ingatlanok használói által optimálisabban kivitelezhető. Az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a megfelelő birtokméret kialakítása, melyhez a mostani földértékesítési program is jó lehetőséget kínál.

A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület. A több mint 3500 hektár 40 százaléka szántó, rét, legelő; 25 százaléka erdő, a fennmaradó terület pedig vegyes művelési ágú ingatlan. Vételi ajánlatot bárki tehet, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ honlapján (https://nfk.gov.hu/), valamint a következő elektronikus oldalról is közvetlenül elérhetők: https://epr.nfk.gov.hu/.