fbpx

Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy férfinél Kínában

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 03.

Ritka madárinfluenza-törzzsel (H10N3) fertőzött 41 éves férfit találtak Kína keleti részén, Jiangsu tartományban. Kontakt kutatás során további esetet nem találtak.

Az esetet az illetékes pekingi egészségügyi hatóság (NHC) jelentette

A zhenjiangi, 41 éves férfit április 28-án szállították kórházba légúti megbetegedésre utaló tünetekkel. A H10N3 vírusát május 28-án mutatták ki. Egyenlőre a megbetegedés körülményei nem ismertek.

A beteg állapota stabil, a tájékoztatás idejében már készen állt a kórház elhagyására.

Eddig más eset nem ismert, mikor a H10N3 embert fertőzött volna meg.

 

Mezőgazdaság, madárinfluenzaMadárinfluenza vírusát mutatták ki egy kínai férfinél, további esetről nincs tudomása a hatóságoknak (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

Kínában sokféle madárinfluenza-törzs található

Egyesek szórványosan megfertőzhetik az embereket, de ez nem jellemző, járvány még ez alapján nem alakult ki.

Általában azoknál az embereknél történhet ilyen eset, akik munkájukból kifolyólag hosszabb ideig élő baromfikkal (fertőzött állomány) vannak egy légtérben.

A H10N3 alacsony patogenitású, nem gyakori, kevésbé súlyos betegségeket okoz a baromfiban, jellemzően nem okoz nagyméretű járványt.

 

Az influenzajárvány valós veszély

„A H10N3 vírussal fertőzött férfi megbetegedésének körülményei egyelőre nem ismert, a helyi lakosság körében nem találtak más esetet. Jelenleg nem feltételezzük, hogy a betegség emberről emberre terjedne” – nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa a Reuters kérdésére.

„Mindaddig, amíg a madárinfluenza vírusok keringenek a baromfiban, annak szórványos fertőzése emberben is előfordulhat, ez is alátámasztja, hogy az influenzajárvány valós veszély” – tette hozzá a szakember.

 

Itthon

Nálunk közben enyhítették a vonatkozó szabályokat, mivel az utóbbi időben nem mutattak ki fertőzést baromfiállományban.

A hatályos rendelkezéseket, az aktuális információkat a NÉBIH tematikus oldalán találják meg a felelős állattartók.

 

Forrás: Reuters