Folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 07.

A magasba emelkedtek az élelmiszerek világpiaciára 2021 februárjában, a felfelé mutató tendencia már a kilenc hónapja folyamatos – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentésében.

 

Juhok a mezőn
A február most csúcs, mi lesz a következő hónapban (Fotó: FAO)

 

A FAO adatai szerint a 2014 júliusa óta a februári élelmiszerárak csúcsot döntöttek

A februári árindex 116 pont lett, 2,4%-kal magasabb a januárinál és 26,5%-kal magasabb a tavaly februárinál. Kiugróan drágult a cukor és a növényi olajok.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag (növényi olaj, szemestermény, hús, tejtermék, cukor) nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

 

A cukor

Februárban a legjelentősebben, 6,4%-kal a cukor árindexe emelkedett amiatt, hogy visszaesett a cukorgyártás a főbb termelő országokban, miközben jelentősen nőtt az ázsiai import.

 

A növényi olaj

A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 6,2%-kal, 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett. A pálma-, szója-, repce- és napraforgómag-olajárak, mind emelkedtek.

 

Árindex grafikon, FAO

Minden mutató felfelé halad (Forrás: FAO jelentés)

 

A tejtermékek

Árindexe 1,7%-kal volt magasabb az előző hónapnál, elsősorban a vaj magas nemzetközi export-árainak köszönhetően. A sajt ára csökkent, részben az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható magas készlet miatt.

 

A szemestermények

A gabonafélék árindexe 1,2%-kal haladta meg a januárit. A cirok ára 17,4%-kal emelkedett a hónapban, ebben Kína folyamatos erős kereslete játszott szerepet. A kukorica, a búza és a rizs nemzetközi ára hullámzott (vagy stabil volt, vagy kissé emelkedett a hónapon belül).

 

A húsfélék

A húsok mutatója 0,6%-kal nőtt februárban az előző hónappal összevetve. Ezt a szarvasmarha- és juhhús iránti kereslet generált, mely magasabb volt, mint a kínálat a legfontosabb termelő régiókban. Ezzel szemben a sertéshús árajánlatai csökkentek, ebben meghatározó szerepe volt Németország eladatlan sertéseinek, melyek még mindig tiltólistások az ázsiai piacokon.

 

Szarvasmarhák
Szarvasmarhára nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat (Fotó: FAO)

 

Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25%-kal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.

A januári jelentés összefoglalójával itt foglalkoztunk.

 

Forrás: FAO

Összeállította: Barna Ferenc